Με νωπό ακόμα το αίμα 2319 Παλαιστινίων, μεταξύ των οποίων 600 παιδιά, από τις ισραηλινές σφαγές στη Λωρίδα της Γάζας, το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης θεώρησε σκόπιμο να συνεργαστεί με το θεατρικό τμήμα του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ και την Ισραηλινή Πρεσβεία, για μια σειρά σεμιναρίων και θεατρικών εργαστηρίων. Στις 11,12 και 13 Σεπτέμβρη, εξάλλου, φιλοξενεί την παράσταση Lysistrata-X, διασκευή της Λυσιστράτης του Αριστοφάνη, που θα παρουσιάσει ισραηλινός θίασος του ίδιου πανεπιστημίου.

   Το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ στήριξε τις σφαγές στη Λωρίδα της Γάζας, με καμπάνιες υπέρ των σιωνιστικών επιδρομών, ενώ διαθέτει εγκαταστάσεις σε εδάφη που κι ο ΟΗΕ θεωρεί κατεχόμενα και που πρέπει να επιστραφούν στους Παλαιστίνιους. Συνεργάζεται με τον ισραηλινό στρατό, φιμώνει κάθε φοιτητική φωνή αντίστασης στην κατοχή, ενώ εμπλέκεται και σε εγκλήματα κατά της παλαιστινιακής πολιτιστικής κληρονομιάς.

   Θέλοντας να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό που σχεδόν 7 δεκαετίες αντιστέκεται και παλεύει για λευτεριά, καταγγέλλουμε την απαράδεκτη και προκλητική επιλογή του Ιδρύματος Κακογιάννη, πλήρως εναρμονισμένη με την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για σύσφιξη των σχέσεων -πολιτικών, οικονομικών, πολιτιστικών- με το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ.

   Το ανέβασμα ενός αντιπολεμικού έργου, όπως η Λυσιστράτη, από θιασώτες της σφαγής των Παλαιστινίων, θα αποτελούσε κακόγουστο αστείο αν δεν ήταν φτηνή ιμπεριαλιστική προπαγάνδα που στοχεύει στο να «ξεπλύνει» τα εγκλήματα του Ισραηλινού κράτους, στα δήθεν ουδέτερα νάματα της τέχνης και του πολιτισμού. Στην περίπτωση αυτή, όμως, η τέχνη παίρνει θέση, δεν είναι ουδέτερη -πάντα, άλλωστε, η τέχνη παίρνει θέση είτε με τη φωνή είτε με τη σιωπή της- όπως και το ίδρυμα που τη φιλοξενεί: θέση στο πλευρό των ιμπεριαλιστών που πνίγουν στο αίμα έναν ηρωικό λαό.

   Η δική μας θέση είναι στο πλευρό αυτών που την Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη στις 7:30 μ.μ., στην πρεμιέρα της παράστασης, θα βρίσκονται έξω από το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, διαμαρτυρόμενοι και εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστίνιους. Καλούμε όλους τους συναδέλφους μουσικούς, καλούμε όλους τους καλλιτέχνες, να πάρουν θέση και να συναντηθούμε στο μετερίζι της αντίστασης και της αλληλεγγύης.

Μουσικό σχήμα Υπεραστικοί
11 Σεπτέμβρη 2014

Διήμερο αλληλεγγύης για την απελευθέρωση του Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά (19-20 Οκτώβρη 2022)

Πορεία στην Αμερικάνικη & Ισραηλινή πρεσβεία, Τρίτη 15/5, 6μμ

Nakba 2018

Πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία, Σάββατο 20/1, 6μμ, Σύνταγμα

Πορεία Σάββατο 20 Γενάρη στην Αμερικάνικη πρεσβεία

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: Πέμπτη 15/6, 7μμ, Αγαλμα Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση-συζήτηση με την ΣΙΡΙΝ ΙΣΑΟΥΙ: Πέμπτη 29/3, 7μμ, ΕΜΠ

Shireen Issawi

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ: Σάββατο 20/5, 12:00μμ, Μοναστηράκι

Νίκη στον αγώνα των Παλαιστίνιων απεργών πείνας

Αφίσα 2/5/2017

Λευτεριά στον Ζορζ Αμπνταλλά

Λευτεριά στον Μπιλάλ Καγιέντ

Αλ Νακμπα: 65 χρονια εθνοκαθαρσης

Tο ενημερωτικό φυλλάδιο της πρωτοβουλίας

Other Languages