Απευθυνόμενος δημόσια στο λαό της Γάζας, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, ο ηγέτης της Χαμάς, Μαχμούντ Ζαχάρ, συμμετείχε στους επινίκιους πανηγυρισμούς εκφωνώντας μια σημαντική πολιτική ομιλία. Τη μεταφέρουμε σε δική μας μετάφραση από τα αραβικά:

«Οπως νίκησε το μυαλό της Αντίστασης στη βιομηχανία, έτσι νίκησαν τα χέρια των μαχητών στις συγκρούσεις.

Διαβάστε αυτά που γράφουν οι εφημερίδες για το τι δήλωσαν οι στρατιώτες (του Ισραήλ) όταν έμαθαν ότι στέλνονται στη Σουτζάγια. Αρνήθηκαν να εμφανιστούν, έκαναν εμετό, κατουρήθηκαν πάνω τους.

Αγαπημένα μου αδέρφια, οι πραγματικοί κάτοικοι αυτής της γης νίκησαν τους εποίκους που μεταφέρθηκαν εδώ. Την ώρα που ο λαός της Γάζας βγαίνει μέσα από τα ερείπια για να κατοικήσει στα σπίτια του, η μισή έκταση της κατεχόμενης Παλαιστίνης παραμένει άδεια (σ.σ. αναφέρεται στην εκκένωση των εποικισμών από τους έντρομους εποίκους). Τους ακούτε να λένε πως δε θα γυρίσουν στα σπίτια τους παρά μόνο αν τους το πουν οι αλ-Κασάμ. Σήμερα τους λέμε να γυρίσουν, γιατί μπήκαμε σε μια νέα περίοδο, στην περίοδο της ανοικοδόμησης των σπιτιών μας.

Θέλουμε επίσης να εκσυγχρονίσουμε τα όπλα μας, να τα κάνουμε καλύτερα. Για να έρθει η στιγμή που θα μπορέσουμε να απελευθερώσουμε την Παλαιστίνη, ολόκληρη την Παλαιστίνη.

Για τον εχθρό Ισραήλ ήταν μια μεγάλη αποτυχία. Πολιτική αποτυχία, αποτυχία ασφάλειας, στρατιωτική αποτυχία, στρατηγική αποτυχία. Τα αγαπημένα αδέρφια μας χτύπησαν αυτό που ονομάζεται εθνική ασφάλεια του Ισραήλ, με την οποία το Ισραήλ κορόιδευε όλο τον κόσμο επί 66 χρόνια.

Από τώρα και στο εξής δε θα μπορούν να μας κάνουν να υποχωρήσουμε. Εμείς θα τους αναγκάζουμε να υποχωρούν. Ελεγαν ότι το Ισραήλ είναι ασφαλές. Και τα τελευταία εκατοστά εδάφους του Ισραήλ τα έφτασαν οι ρουκέτες της Αντίστασης.

Χτύπησαν, επίσης, το δεύτερο κομμάτι της θεωρίας περί ασφάλειας του Ισραήλ. Πάντα έλεγαν ότι είναι δυνατότεροι, επειδή έχουν αμερικάνικα αεροπλάνα. Οι ρουκέτες της Αντίστασης είναι σαν τις πέτρες με τις οποίες τα θεόσταλτα πουλιά εξόντωσαν το στρατό του Αμπραχα, όταν πήγε να γκρεμίσει τη Μέκκα (σ.σ. αναφέρεται σε κάποια ιστορία της ισλαμικής μυθολογίας).

Ελεγαν ότι θα ολοκληρώσουν τις μάχες σε ώρες. Επί 50 μέρες και μέχρι την τελευταία στιγμή οι ρουκέτες μας εκτοξεύονταν και σκότωναν στο όνομα του θεού. Πήρατε το μάθημα εγκληματίες; Ο εγκληματίας πρωθυπουργός της κατοχής ξέρει και πρέπει να ξέρει, ότι να σκοτώνεις παιδιά είναι ποταπό. Οτι το να σκοτώνεις γυναίκες είναι άνανδρο. Οτι το να σκοτώνεις ηλικιωμένους δεν είναι παλικαριά.

Παλικαριά είναι να πολεμάς πρόσωπο με πρόσωπο. Ανδρας με άνδρα, πολιτικός με πολιτικό, στρατιώτης με στρατιώτη. Αλλά εσείς ήρθατε για να γκρεμίσετε τις

ψηλές πολυκατοικίες. Εμείς και ο λαός μας θα τα ξαναχτίσουμε και θα νικήσουμε. Και σεις θα γκρεμιστείτε, αν θέλει ο θεός.

Αγαπημένα μου αδέρφια, αυτό που έγινε προκάλεσε τις αντίθετες αντιδράσεις απ’ αυτές που υπολόγιζε το Ισραήλ. Είχε θετικό αντίκτυπο στη Δυτική Οχθη που αποτελεί τη μεγάλη εφεδρεία της Αντίστασης. Σας καλώ, αγαπημένα μου αδέρφια στη Δυτική Οχθη και την Αλ-Κουντς (σ.σ. Ιερουσαλήμ) να ακολουθήσετε το παράδειγμα της Γάζας. Τότε θα μετράμε μέρες για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Το κλίμα στην περιοχή μας θα αλλάξει σε βάρος του Ισραήλ. Ο γεωγραφικός συσχετισμός έχει αλλάξει. Η πολιτική γεωγραφία της περιοχής μας θα αλλάξει.

Για το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης της Χαμάς, την Ισλαμική Τζιχάντ και όλες τις οργανώσεις της Παλαιστινιακής Αντίστασης ανοίγεται μια νέα περίοδος που έχει δύο στόχους. Πρώτο, να ανοικοδομήσουμε κάθε σπίτι και να το κάνουμε καλύτερο από πριν. Αυτό αποτελεί δέσμευσή μας. Αυτό είναι το καθήκον μας. Δεύτερο, να φτάσουμε σε κάθε εκατοστό της Παλαιστίνης.

Τους είπαμε ότι εμείς θα φτάσουμε σε εσάς και όχι εσείς σε εμάς και κρατήσαμε το λόγο μας. Οταν στην παρέλαση των Ιζεντίν αλ-Κασάμ η Χαμάς είπε ότι εμείς θα φτάσουμε σε εσάς και όχι εσείς σε εμάς, ότι η επόμενη περίοδος είναι δική μας και όχι δική σας, ότι το μέλλον είναι δικό μας και όχι των κατακτητών, ότι από το δρόμο της αντίστασης δε θα υποχωρήσουμε ποτέ, το εννοούσε.

Θα φτιάξουμε αεροδρόμιο και λιμάνι,. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε άδεια από κανέναν. Οποιος προσπαθήσει να χτυπήσει το λιμάνι μας θα δεχτεί χτύπημα στο δικό του. Με καθολική παλαιστινιακή απόφαση θα φτιάξουμε το αεροδρόμιο. Οποιος προσπαθήσει να χτυπήσει το αεροδρόμιό μας θα δεχτεί για άλλη μια φορά χτυπήματα στα δικά του αεροδρόμια.

Η πρώτη και τελευταία υπόσχεσή μας προς τα καλύτερα παιδιά μας, μετά από τους μάρτυρες, στους κρατούμενους, είναι ότι δεσμευόμαστε στην υπόσχεσή μας να τους απελευθερώσουμε με κάθε τρόπο.

Αυτό που μας περιμένει είναι να συνεχίσουμε την πορεία μας, να ανοικοδομήσουμε, να εξοπλιστούμε και να είμαστε ενωμένοι. Να είμαστε μια φωνή και να προετοιμάσουμε την αντίσταση στη Δυτική Οχθη και στην Αλ-Κουντς, παντού μέσα και έξω από την Παλαιστίνη.

Η υποχρέωση κάθε Παλαιστίνιου είναι να δουλέψει όπου βρίσκεται, χωρίς να έρχεται σε αντίθεση με τη χώρα που κατοικεί, για να οργανώσει μαχητές που θα πολεμήσουν για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Αντί να κάθονται στους καταυλισμούς. Να καθήσουν στα σύνορα της Παλαιστίνης. Αυτό έχει προτεραιότητα για τον αγώνα μας.

Τιμάμε τους μάρτυρες, ευχαριστούμε όλους τους μαχητές μας και είμαστε πάντα έτοιμοι για να ελευθερώσουμε ολόκληρη την Παλαιστίνη».

Διήμερο αλληλεγγύης για την απελευθέρωση του Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά (19-20 Οκτώβρη 2022)

Πορεία στην Αμερικάνικη & Ισραηλινή πρεσβεία, Τρίτη 15/5, 6μμ

Nakba 2018

Πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία, Σάββατο 20/1, 6μμ, Σύνταγμα

Πορεία Σάββατο 20 Γενάρη στην Αμερικάνικη πρεσβεία

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: Πέμπτη 15/6, 7μμ, Αγαλμα Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση-συζήτηση με την ΣΙΡΙΝ ΙΣΑΟΥΙ: Πέμπτη 29/3, 7μμ, ΕΜΠ

Shireen Issawi

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ: Σάββατο 20/5, 12:00μμ, Μοναστηράκι

Νίκη στον αγώνα των Παλαιστίνιων απεργών πείνας

Αφίσα 2/5/2017

Λευτεριά στον Ζορζ Αμπνταλλά

Λευτεριά στον Μπιλάλ Καγιέντ

Αλ Νακμπα: 65 χρονια εθνοκαθαρσης

Tο ενημερωτικό φυλλάδιο της πρωτοβουλίας

Other Languages