Ένα χρόνο μετά την έναρξη της «Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής» χιλιάδων Παλαιστινίων που διεκδικούν την επιστροφή τους στην ιστορική Παλαιστίνη, στο συνοριακό φράχτη Γάζας-Ισραήλ (από τις 30 Μάρτη του 2018), το αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ συνεχίζεται αδιάκοπα. Ο απολογισμός μέχρι αυτήν τη στιγμή είναι τραγικός. Οι νεκροί Παλαιστίνιοι έχουν ξεπεράσει τους 250, εκ των οποίων οι 41 είναι παιδιά, και οι τραυματίες τους 29.000. Ο παλαιστινιακός λαός ως άλλος Δαυίδ απέναντι στον Ισραηλινό Γολιάθ, συνεχίζει τις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν χιλιάδες διαδηλωτές. Στις 30 Μάρτη του 2019, στην επέτειο ενός χρόνου από την έναρξη των διαδηλώσεων, 40.000 διαδηλωτές βρέθηκαν και πάλι στον συνοριακό φράχτη, με αποτέλεσμα να δολοφονηθούν απ' τον ισραηλινό στρατό τέσσερεις Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν εκατοντάδες.
 
Το κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ δεν περιορίζεται μόνο στην καταστολή των διαδηλώσεων. Στις 9, 15, 25 και 30 Μαρτίου εξαπολύει αεροπορικές επιθέσεις σε στρατιωτικές και μη εγκαταστάσεις της Χαμάς με αρκετές ζημιές και τρία θύματα, ως αντίποινα στην εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ένα χρόνο περίπου μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και τη μεταφορά της αμερικάνικης πρεσβείας από το Τελ Αβίβ εκεί, προχωρά σε μιαν ακόμα προκλητική κίνηση: την αναγνώριση ως ισραηλινό έδαφος των κατεχομένων από τους σιωνιστές συριακών υψιπέδων του Γκολάν από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών. Εξίσου προκλητική ήταν και η προεκλογική δήλωση του Νετανιάχου την Κυριακή 7 Απρίλη, ότι θα προχωρήσει στην προσάρτηση των παλαιστινιακών εδαφών, στα οποία έχουν εγκατασταθεί ισραηλινοί εποικισμοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ο στόχος του, σύμφωνα με την δήλωσή του, είναι να καταστήσει την συγκρότηση ενός παλαιστινιακού κράτους αδύνατη μέσω του πλήρους κατακερματισμού της παλαιστινιακής γης.
 
Η εξάλειψη κάθε πρόφασης ουδετερότητας της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην σιωνιστική κατοχή της παλαιστινιακής γης, την περίοδο διακυβέρνησης Ομπάμα, και η ολοκληρωτική στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα καθίσταται συνεχώς σαφής με ποικίλους τρόπους. Από τις μονομερείς ενέργειες προς όφελος του ισραηλινού κράτους μέχρι τη διακοπή κάθε χρηματοδότησης της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες και την αναγνώριση του δικαιώματος του Ισραήλ να δολοφονεί αμάχους στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη στο όνομα της διατήρησης της ασφάλειάς του. Η κίνηση του Τράμπ να αναγνωρίσει την ισραηλινή κατοχή των υψιπέδων του Γκολάν δεν αποτελεί μόνο ένα προεκλογικό δώρο στον Νετανιάχου, αλλά παράλληλα υπηρετεί πλήρως και τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων. Τα υψίπεδα του Γκολάν αποτελούν μια κομβική περιοχή στρατηγικής και διπλωματικής σημασίας, αφού χωρίζουν τον νότιο Λίβανο και τη Συρία από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη και καθιστούν ευάλωτη την πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, σε μια ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση. Επιπλέον, διαθέτουν υδάτινους πόρους απαραίτητους για τη βιωσιμότητα του κράτους του Ισραήλ και μεγάλα ορυκτά αποθέματα πετρελαίου. Απτό παράδειγμα της άμεσης συνεργασίας ΗΠΑ-Ισραήλ είναι το γεγονός πως τα δικαιώματα της εξαγωγής του πετρελαίου χορηγήθηκαν στην ισραηλινή εταιρεία Afek, θυγατρική της αμερικανικής Genie Energy Ltd.
 
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το Ισραήλ διατηρεί υπό την κατοχή του αραβικά εδάφη εδώ και δεκαετίες ύστερα από έναν κατακτητικό πόλεμο. Πλέον οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη σαν ισραηλινά, κουρελιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, ενός δικαίου που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές θέσπισαν προκειμένου να ντύνουν προπαγανδιστικά τις επεμβάσεις τους ανά την υφήλιο. Το Ισραήλ προσαρτά και διατηρεί αυτά τα εδάφη, γιατί είναι μια επεκτατική δύναμη στην ευρύτερη περιοχή, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.
 
Υπεύθυνοι για τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού όμως δεν είναι μόνο το κράτος του Ισραήλ, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση και κάθε κράτος που σφίγγει τα βουτηγμένα στο παλαιστινιακό αίμα χέρια των σιωνιστών. Η επίσημη ιστοσελίδα της ισραηλινής πρεσβείας αναφέρει χαρκτηριστικά ότι «Τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες οι ελληνο-ισραηλινές σχέσεις διανύουν μια χρυσή περίοδο καθώς η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ έχουν σφυρηλατήσει έναν νέο στρατηγικό συνεταιρισμό». Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να συσφίγξει τις σχέσεις των δύο κρατών, πατώντας πάνω στους νεκρούς ενός ηρωικού λαού που διεξάγει έναν εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα για πάνω από 70 χρόνια. Τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει μόνη της αλλά με τον ίδιο ζήλο, αν όχι περισσότερο, αυτό το έργο. Η συμμαχία του ελληνικού κράτους με τους σιωνιστές, ενισχύεται συνεχώς σε οικονομικό, πολιτικό, πολιτιστικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Το πιο πρόσφατο και τρανταχτό παράδειγμα αυτής της συμμαχίας είναι η στρατιωτική άσκηση «Ηνίοχος 2019» που διεξάγεται σε ετήσια βάση, η οποία ολοκληρώνεται στις 12 Απριλίου και περιλαμβάνει πρόβες βομβαρδισμών με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών δυνάμεων από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Κύπρο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.ά.
 
Για το κίνημα, για κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο, ο ηρωικός και άνισος αγώνας των Παλαιστινίων μόνο ώθηση και δύναμη μπορεί να δώσει. Να εντείνουμε με κάθε τρόπο την πάλη μας στο εσωτερικό της χώρας μας, να αποτελέσουμε με τις δυνάμεις μας εμπόδιο στα σχέδια του ελληνικού κράτους για σύσφιγξη της συνεργασίας του με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ. Τίποτα δεν τελειώνει όσο οι λαοί αγωνίζονται.
 
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
ΝΙΚΗ ΣΤΑ ΟΠΛΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
 
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ

Διήμερο αλληλεγγύης για την απελευθέρωση του Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά (19-20 Οκτώβρη 2022)

Πορεία στην Αμερικάνικη & Ισραηλινή πρεσβεία, Τρίτη 15/5, 6μμ

Nakba 2018

Πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία, Σάββατο 20/1, 6μμ, Σύνταγμα

Πορεία Σάββατο 20 Γενάρη στην Αμερικάνικη πρεσβεία

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: Πέμπτη 15/6, 7μμ, Αγαλμα Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση-συζήτηση με την ΣΙΡΙΝ ΙΣΑΟΥΙ: Πέμπτη 29/3, 7μμ, ΕΜΠ

Shireen Issawi

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ: Σάββατο 20/5, 12:00μμ, Μοναστηράκι

Νίκη στον αγώνα των Παλαιστίνιων απεργών πείνας

Αφίσα 2/5/2017

Λευτεριά στον Ζορζ Αμπνταλλά

Λευτεριά στον Μπιλάλ Καγιέντ

Αλ Νακμπα: 65 χρονια εθνοκαθαρσης

Tο ενημερωτικό φυλλάδιο της πρωτοβουλίας

Other Languages