"Eίμαι δικηγόρος. Εχω το δικαίωμα και το καθήκον να υπερασπίζομαι τους φυλακισμένους μας. Να υπερασπίζομαι τα δικαιώματά τους δεν είναι παράνομο. Μολονότι ήμουν πρόσφατα απασχολημένη με την ολοκλήρωση του μάστερ μου, με συνέλαβαν. Ο πραγματικός λόγος για τη σύλληψή μου είναι ότι η κατοχή θέλει να εκφοβίσει τους δικηγόρους για να μην εκτελούν το καθήκον τους στην υπηρεσία των φυλακισμένων μας. Δε θα τα καταφέρουν. Αφιερώνω τη ζωή μου στην υπόθεση των φυλακισμένων μας και δε θα σταματήσω να αγωνίζομαι για την ελευθερία τους, μέχρις ότου όλοι οι φυλακισμένοι μας απελευθερωθούν".

Shireen Issawi

Αυτή την επιστολή έστειλε στις 23 Απρίλη του 2014 η παλαιστίνια δικηγόρος Σιρίν Ισάουι. Ηταν η πρώτη επικοινωνία της με τον έξω κόσμο, μετά τη σύλληψή της στις 6 Μάρτη της ίδιας χρονιάς. Επί 33 μέρες την κρατούσαν σε απομόνωση στο άντρο βασανιστηρίων της G4S και την υπέβαλαν σε 16ωρες ανακρίσεις με καθήλωση. Δεν της επέτρεψαν επαφή με δικηγόρο, ούτε με άλλους κρατούμενους. Οταν απέτυχαν να της αποσπάσουν οποιαδήποτε ομολογία, τη μετέφεραν στο κάτεργο της Χασαρόν, δηλαδή σε μια «κανονική» φυλακή.

Παρέμεινε προφυλακισμένη για δύο χρόνια. Το ίδιο και ο αδελφός της Μεντάτ, που είχε συλληφθεί μια βδομάδα μετά από τη Σιρίν. Μια διεθνής καμπάνια για την απελευθέρωση της Σιρίν αναπτύχθηκε. Στη δίκη, που έγινε τον Μάρτη του 2016, η Σιρίν δικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης και ο αδερφός της σε οχτώ. Στη διάρκεια της σχεδόν τετράχρονης φυλάκισής της η Σιρίν πραγματοποίησε απεργία πείνας, ενώ κλείστηκε στην απομόνωση για περίπου ενάμιση μήνα. Αποφυλακίστηκε τον Οκτώβρη του 2017 και από τότε συνεχίζει αυτό που έκανε πάντοτε: να υπερασπίζεται τους παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους και ν' αγωνίζεται ενάντια στην κατοχή.

Η σιωνιστική κατοχή —όπως και κάθε κατοχή— δεν κάνει διακρίσεις σε όσους αντιστέκονται. Γυναίκα ή άντρας, όποιος αγωνίζεται για την υπόθεση της ελευθερίας απέναντι στο πιστό μαντρόσκυλο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ, υφίσταται τα βασανιστήρια, τον εξευτελισμό, τη στέρηση της ελευθερίας του, τη δολοφονία. Οι λακέδες του ιμπεριαλισμού μιλάνε για ανθρώπινα δικαιώματα και την ίδια στιγμή συναινούν στην σκλήρυνση της κατοχής, στην ένταση της καταπίεσης των παλαιστίνιων, αντρών, γυναικών, παιδιών, παρουσιάζοντάς τους συλλήβδην ως τρομοκράτες. Τα Διεθνή ΜΜΕ έσπευσαν υποκριτικά να αναμεταδώσουν την εικόνα της αγέρωχης Αχεντ Ταμίμι που αντιστάθηκε στους εισβολείς στρατιώτες στο χωριό της. Λίγο αργότερα, ένα πέπλο σιωπής σκέπασε και πάλι την Παλαιστίνη της αντίστασης, ειδικά αυτής που μάχεται ένοπλα. Χρέος μας είναι να αναδεικνύουμε συνεχώς τα κατοχικά εγκλήματα, να στηρίζουμε τον παλαιστινιακό λαό που μάχεται έξω και μέσα από τα κάτεργα με όλα τα μέσα. Να μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, συνεργάζεται στενά με τους σιωνιστές, στηρίζοντας στη πράξη την κατοχή.

Η φυλακή είναι το μεγάλο σχολείο του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, όπως και κάθε επαναστατικού κινήματος. Αναπόσπαστο τμήμα της παλαιστινιακής αντίστασης είναι οι παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι που κόντρα σε θεούς και δαίμονες κρατάνε τη σημαία του αγώνα ψηλά και δεν υποκύπτουν, δεν υπογράφουν δηλώσεις μετανοίας στον κατακτητή. Ετσι μεταφέρεται το πάθος για την λευτεριά από γενιά σε γενιά, μέχρι την συνολική απελευθέρωση, που για όλους τους λαούς, έτσι και για τους παλαιστίνιους έχει και κοινωνικό-ταξικό πρόσημο και περιεχόμενο.

Η Σιρίν Ισάουι θα είναι η κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση που οργανώνει η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, την Πέμπτη 29 Μάρτη, 7μμ., στο ΕΜΠ (αμφ. Γκίνη).

Νίκη στα όπλα της Παλαιστινιακής Αντίστασης!
Λευτεριά στους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους!

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό*

*Η Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση συμμετέχει στην Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό.

Διήμερο αλληλεγγύης για την απελευθέρωση του Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά (19-20 Οκτώβρη 2022)

Πορεία στην Αμερικάνικη & Ισραηλινή πρεσβεία, Τρίτη 15/5, 6μμ

Nakba 2018

Πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία, Σάββατο 20/1, 6μμ, Σύνταγμα

Πορεία Σάββατο 20 Γενάρη στην Αμερικάνικη πρεσβεία

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: Πέμπτη 15/6, 7μμ, Αγαλμα Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση-συζήτηση με την ΣΙΡΙΝ ΙΣΑΟΥΙ: Πέμπτη 29/3, 7μμ, ΕΜΠ

Shireen Issawi

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ: Σάββατο 20/5, 12:00μμ, Μοναστηράκι

Νίκη στον αγώνα των Παλαιστίνιων απεργών πείνας

Αφίσα 2/5/2017

Λευτεριά στον Ζορζ Αμπνταλλά

Λευτεριά στον Μπιλάλ Καγιέντ

Αλ Νακμπα: 65 χρονια εθνοκαθαρσης

Tο ενημερωτικό φυλλάδιο της πρωτοβουλίας

Other Languages