Ειδοποίηση
  • Please create an attachment directory.

62 χρόνια κατοχής και αντίστασης

Εδώ και 62 χρόνια, ο Παλαιστινιακός λαός ζει υπό καθεστώς βάρβαρης κατοχής. Εκατομμύρια Παλαιστίνιοι εκδιώχτηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες. Στερήθηκαν τη γη τους. Οδηγήθηκαν στην προσφυγιά σε όλες τις γειτονικές χώρες. Τα 62 αυτά χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εξοντώθηκαν φυσικά και ψυχολογικά στις ισραηλινές φυλακές, ενώ δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν από το ισραηλινό στρατό κατοχής.

Εδώ και 62 χρόνια, ο Παλαιστινιακός λαός δεν σταμάτησε να αντιστέκεται. Δεν σταμάτησε να μάχεται για την κατάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας και της λευτεριάς του.

Εδώ και 62 χρόνια, η αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού, που συνεχίζεται παρά τις διώξεις, τις δολοφονίες, τις φυλακίσεις, τις πρωτοφανείς καταστροφές, αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους τους φιλελεύθερους λαούς του κόσμου.

Ελεύθεροι πολιορκημένοι

Από τον Ιανουάριο του 2006, που η «Χαμάς» κέρδισε τις δημοκρατικότερες -σύμφωνα και με δυτικούς ανεξάρτητους παρατηρητές– εκλογές που έγιναν ποτέ στην Παλαιστίνη, η Λωρίδα της Γάζας, ένα μικρό κομμάτι γης στο οποίο συνωστίζονται περίπου 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι (με τα παιδιά να αποτελούν περίπου το 60% του πληθυσμού), βιώνει έναν ολοκληρωτικό αποκλεισμό από στεριά, θάλασσα και αέρα. Οι κάτοικοί της στερούνται όχι μόνο το μέγιστο αγαθό, την ελευθερία, αλλάκαι τα πιο βασικά ζωτικάαγαθά και υπηρεσίες, όπως η διατροφή, το νερό, η υγεία.

Η Γάζα έχει μετατραπεί σε μια ανοιχτή φυλακή, στο μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στον κόσμο, επειδή οι κάτοικοί της δεν υποτάσσονται στις απαιτήσεις του Ισραήλ και των διεθνών προστατών του.

Ο βάρβαρος αποκλεισμός της Γάζας κορυφώθηκε με την πολεμική επίθεση του Ισραήλ τον Δεκέμβρη του 2008, που άφησε πίσω της 1.419 νεκρούς (926 πολίτες, μεταξύ των οποίων 326 παιδιά και 111 γυναίκες), 5.300 τραυματίες (περισσότεροι από τους μισούς γυναίκες και παιδιά), 2.114 κατοικίες εντελώς ισοπεδωμένες, 3.242 κατοικίες με ανεπανόρθωτες καταστροφές που τις κατέστησαν μη κατοικήσιμες, 15.000 κατοικίες με σοβαρές ζημιές και τεράστιες καταστροφές στις βασικές υποδομές της περιοχής (νοσοκομεία, σχολεία, δίκτυα κοινής ωφέλειας).

Οι αντιστασιακές οργανώσεις της Γάζας, σάρκα από τη σάρκα του Παλαιστινιακού λαού, αντιστάθηκαν στους εισβολείς και δεν τους επέτρεψαν να θέσουν και πάλι υπό κατοχή την πατρίδα τους. Ομως, μετά τη λήξη των πολεμικών επιχειρήσεων, ο αποκλεισμός έγινε ακόμη πιο σκληρός. Τα οικοδομικά υλικά, το πιο απαραίτητο είδος για να γιατρέψει ο Παλαιστινιακός λαός τις πληγές που του άφησε το καταστροφικό έργο των εισβολέων, απαγορεύεται να εισαχθούν. Τα χρήματα των «διεθνών δωρητών» παραμένουν παγωμένα σε κάποιες τράπεζες. Εμποδίζεται ακόμη και η επισιτιστική βοήθεια που διαχειρίζεται η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ. Ενα νέο, υπόγειο αυτή τη φορά, τείχος κατασκευάζεται στα νότια της Λωρίδας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, για να εμποδίσει κι αυτό ακόμη το υποτυπώδες εμπόριο ειδών πρώτης ανάγκης, που διεξάγεται μέσω των τούνελ.

Η αλληλεγγύη των λαών

Εδώ και 62 χρόνια, οι αποφάσεις του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη παραμένουν κενό γράμμα. Η «διεθνής κοινότητα» κλείνει τα μάτια μπροστά στο διαρκές έγκλημα, που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της γενοκτονίας και κωφεύει στις κραυγές των Παλαιστινίων, που διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα στη δική τους γη και σε μια ελεύθερη πατρίδα.

Μόνη απαντοχή του Παλαιστινιακού λαού η αλληλεγγύη των λαών, η αλληλεγγύη των απλών ανθρώπων, που ξέρουν τι σημαίνει να ζεις υπό κατοχή, που ξέρουν τι σημαίνει ν’ αγωνίζεσαι για τη λευτεριά.

Αναπτύσσοντας με τόλμη και δυναμισμό την αλληλεγγύη

Τον Αύγουστο του 2008, 44 άνθρωποι από 13 χώρες, επιβαίνοντας σε δυο ελληνικά ψαροκάικα, έσπασαν για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια το θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας. Εδειξαν σε όλο τον κόσμο πως απλοί άνθρωποι, χωρίς πολεμικά μέσα, οπλισμένοιμε τη θέληση που γιγαντώνει το δίκιο, μ’ ένα καλόσχέδιο και σωστή ταχτική,μπορούν να νικήσουν το άδικο. Αλλες τέσσερις φορές, σκάφη του Free Gaza Movement έσπασαν το θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας.

Η επιτυχημένη αυτή αποστολή του Free Gaza Movement ενέπνευσε και άλλα εγχειρήματα, που έσπασαν τον αποκλεισμό της Γάζας από τη στεριά, όπως το Viva Palestina.

Μετά την ισραηλινή εισβολή στη Γάζα το Δεκέμβριο του 2008, όμως, αυτές οι αποστολές του Free Gaza Movement αντιμετωπίστηκαν με πολεμικά μέσα από τη μεριά του Ισραήλ. Δρώντας σαν πειρατές της Μεσογείου, κουρελιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της θάλασσας, το κράτος του Ισραήλ διεμβόλισε το «Dignity», το Δεκέμβρη του 2008, απείλησε με βύθιση τον «Αρίωνα», τον Ιανουάριο του 2009 και κατέλαβε το ίδιο σκάφος τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς. Συνεπικουρώνταςτην πολιτική απαρχάιντ του Ισραήλ, οι αιγυπτιακές αρχές απαγόρευσαν και κατέστειλαν την προσπάθεια1.400 αγωνιστώντου Gaza Freedom March να εισέλθουν στη Γάζα και να διαδηλώσουν μαζί με τους Παλαιστίνιους αδερφούς τους, τον Δεκέμβριο του 2009.

Αποκορύφωμα αυτής της τακτικής του σιωνιστικού κράτους υπήρξε η δολοφονική επίθεση των πάνοπλων ναυτικών του δυνάμεων ενάντια στο Στόλο της Ελευθερίας, τα χαράματα της 31ης Μάη του 2010. Το αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης, που έγινε επίσης σε διεθνή ύδατα, ήταν η δολοφονία 9 τούρκων αγωνιστών και ο τραυματισμός δεκάδων άλλων πάνω στο πλοίο Mavi Marmara, η σύλληψη, ο ξυλοδαρμός, τα πλήγματα με ηλεκτροσόκ, ο εξευτελισμός, η φυλάκιση και τελικά η απέλαση όλων των υπόλοιπων επιβατών, αφού πρώτα τους κατάκλεψαν όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Επειδή

– O αγώνας του Παλαιστινιακού λαού για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία του συνεχίζεται.

– H Λωρίδα της Γάζας εξακολουθεί να παραμένει αποκλεισμένη, μολονότι το Ισραήλ διακηρύσσει ότι δεν την έχει πλέον υπό κατοχή.

– Ο Ελληνικός και ο Παλαιστινιακός λαός συνδέονται με μακρόχρονους δεσμούς αδελφοσύνης, φιλίας και συνεργασίας.

– Εναντιωνόμαστε σε κάθε ξένη επέμβαση και κατοχή όπου γης,

– Η αλληλεγγύητων λαών δεν περιορίζεται από σύνορα και δεν υπακούει σε ηγεμονικές προσταγές.

Διακηρύσσουμε την πρόθεσή μας να αναπτύξουμε ένα σταθερό και όσο γίνεται πιο πλατύ κίνημα αλληλεγγύης στον αδελφό Παλαιστινιακό λαό.

Η ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ αποτελεί ώριμο τέκνο της ανάγκης αυτού που λέει ο τίτλος της. Δηλαδή, της αναγνώρισης του δικαιώματος του Παλαιστινιακού λαού στην αντίσταση με κάθε μέσο και της ανάπτυξης της αλληλεγγύης σ’ αυτή την αντίσταση. Ερχεται σαν συνέχεια προηγούμενων πρωτοβουλιών αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, φιλοδοξώντας να αποτελέσει ένα νέο ξεκίνημα, σε μόνιμη βάση, με συνεχή, δυναμική και συστηματική δράση, ξεπερνώντας αδρανειακές καταστάσεις και αρνητικά φαινόμενα που αναπτύχθηκαν σε προηγούμενες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης.

Ιδρύθηκε από την Πανελλαδική Γενική Συνέλευση της Πρωτοβουλίας «Ενα καράβι για τη Γάζα», η οποία αποδοκίμασε μια σειρά από πρακτικές και πολιτικές που υιοθέτησαν, εφάρμοσαν και εξακολούθησαν να εφαρμόζουν συστηματικά μέλη της Πρωτοβουλίας, υπονομεύοντας τον κινηματικό της χαρακτήρα και προκαλώντας της πλήγματα σε πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο.

Πατώντας στο στέρεο έδαφος μιας δουλειάς που απλώθηκε σε όλη την Ελλάδα, αξιοποιώντας ό,τι έχει κατακτηθεί το αμέσως προηγούμενο διάστημα και παλιότερα και αποτινάσσοντας αποφασιστικά όλη την αρνητική πείρα, η ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ αποφάσισε τη συνέχιση του αγώνα με μόνιμο, δυναμικό και συστηματικό τρόπο.

Στόχος μας είναι να απλωθεί το κίνημα αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα, να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, να διευρυνθεί ο κύκλος των ανθρώπων και των τοπικών πρωτοβουλιών που θα ασχολούνται συστηματικά με την οργάνωση και την ανάπτυξη της αλληλεγγύης. Γι’ αυτό και καλούμε όλους τους ανθρώπους που αισθάνονται αλληλέγγυοι προς τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού να ιδρύσουν τοπικές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης σε κάθε πόλη, για να δημιουργήσουμε ένα πλατύ, ζωντανό και δυναμικό κίνημα σε όλη την Ελλάδα.

Γυρίζουμε την πλάτη σε πρακτικές και πολιτικές που δεν συνάδουν με το λαϊκό κίνημα και θέτουμε ως πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη της αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση.

Στηρίζοντας και οργανώνοντας αποστολές για το σπάσιμο της πολιορκίας της Γάζας.

Στηρίζοντας και οργανώνοντας αποστολές σε όλη την Παλαιστίνη, παντού όπου αναπτύσσεται ο αγώνας του αδελφού Παλαιστινιακού λαού.

Πλήττοντας τα ισραηλινά συμφέροντα στην Ελλάδα.

Προωθώντας την ενημέρωση του ελληνικού λαού για το ισραηλινό απαρτχάιντ.

Αναδεικνύοντας το δίκαιο του αγώνα των Παλαιστίνιων και πολεμώντας την ισραηλινή προπαγάνδα.

Ανάμεσά μας είναι αγωνιστές που πήραν μέρος στην ιστορική αποστολή του 2008, αγωνιστές που επέβαιναν στο Στόλο της Ελευθερίας, αγωνιστές που συμμετείχαν στο Gaza Freedom March, άνθρωποι που συμμετέχουν εδώ και χρόνια στο κίνημα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, αλλά και νέοι και νέες που δραστηριοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Ενα καράβι για τη Γάζα» και έκτοτε έγιναν σταθεροί αγωνιστές της αλληλεγγύης.

Υποστηρίζουμε

– Το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού να ζήσει λεύτερος στην ιστορική του πατρίδα.

– Το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού στην αντίσταση με κάθε μέσο, για να απελευθερώσει την πατρίδα του από την κατοχή και να κατακτήσει την ανεξαρτησία του.

– Το δικαίωμα όλων των Παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες τους και στη γη τους.

Απαιτούμε

– Να φύγουν οι κατακτητές απ’ όλα τα Παλαιστινιακά εδάφη.

– Να αποχωρήσουν οι έποικοι και να διαλυθούν όλοι οι Ισραηλινοί εποικισμοί στη Δυτική Οχθη.

– Να αρθεί ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας από στεριά, αέρα και θάλασσα.

– Να επιστρέψουν στη γη τους οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες

– Να απελευθερωθούν οι περισσότεροι από 11.000 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι.

Η ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ διακηρύσσει

Την προσήλωσή της στη στήριξη της Παλαιστινιακής Αντίστασης με κάθε μέσο που επιλέγει ο Παλαιστινιακός λαός.

Την προσήλωσή της στις κινηματικές-αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, με κυρίαρχο όργανο τις συνελεύσεις της. Σεβόμαστε την αυτονομία των τοπικών συνελεύσεων και επιτροπών, διευρύνουμε τη δικτύωσή τους και αναπτύσσουμε τον οριζόντιο συντονισμό στη δράση τους. Οι αποφάσεις παίρνονται από τα μέλη στο πλαίσιο των συνελεύσεών τους, χωρίς η γνώμη κανενός ή καμιάς να μετρά περισσότερο από τη γνώμη άλλου ή άλλης.

Την προσήλωσή της στην προώθηση της διπλωματίας των λαών και όχι των κρατών και των υπερεθνικών οργανισμών. Δεν πρόκειται να μετατραπούμε σε κυβερνητικά κατευθυνόμενη «μη κυβερνητική οργάνωση». Ενωνόμαστε για να εκφράσουμε τη συμπαράσταση μας στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για ελευθερία, γιατί αποτελεί για μας φάρο ανυποχώρητου αγώνα, για κάθε λαό που αρνείται να προσκυνήσει τον ιμπεριαλισμό.

Συζητούμε δημοκρατικά και ισότιμα, διευρύνουμε τον κύκλο των δυνάμεων της αλληλεγγύης, καλούμε όσους και όσες αισθάνονται ως καθήκον τους τη στήριξη του Παλαιστινιακού αγώνα να ενωθούν μαζί μας δημιουργώντας ομάδες σε κάθε πόλη της χώρας, και ταυτόχρονα αναπτύσσουμε την αλληλεγγύη σε πρακτικό επίπεδο αναλαμβάνοντας σχετικές πρωτοβουλίες.

Οκτώβρης 2010

Διήμερο αλληλεγγύης για την απελευθέρωση του Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά (19-20 Οκτώβρη 2022)

Πορεία στην Αμερικάνικη & Ισραηλινή πρεσβεία, Τρίτη 15/5, 6μμ

Nakba 2018

Πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία, Σάββατο 20/1, 6μμ, Σύνταγμα

Πορεία Σάββατο 20 Γενάρη στην Αμερικάνικη πρεσβεία

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: Πέμπτη 15/6, 7μμ, Αγαλμα Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση-συζήτηση με την ΣΙΡΙΝ ΙΣΑΟΥΙ: Πέμπτη 29/3, 7μμ, ΕΜΠ

Shireen Issawi

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ: Σάββατο 20/5, 12:00μμ, Μοναστηράκι

Νίκη στον αγώνα των Παλαιστίνιων απεργών πείνας

Αφίσα 2/5/2017

Λευτεριά στον Ζορζ Αμπνταλλά

Λευτεριά στον Μπιλάλ Καγιέντ

Αλ Νακμπα: 65 χρονια εθνοκαθαρσης

Tο ενημερωτικό φυλλάδιο της πρωτοβουλίας

Other Languages