Τα τελευταία στοιχεία από την Επιτροπή των Ηνωμένων  Εθνών που ερευνά τα γεγονότα του περασμένου Μαΐου δεν εκκαλούν το Ισραήλ να απολογηθεί.

Από τον Barak Ravid

Η ειδική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών που ερευνά τα γεγονότα με τον Στολίσκο της Γάζας τον περασμένο Μάιο, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Geoffrey Palmer, συνεδρίασε την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη για να ολοκληρώσει το πόρισμα.

Σύμφωνα με πηγή στην Ιερουσαλήμ, τα τελικά στοιχεία της έκθεσης Palmer δείχνουν ότι ο ισραηλινός αποκλεισμός της Γάζας είναι νόμιμος και σύμφωνος με το διεθνές δίκαιο.

Η έκθεση ασκεί δριμεία κριτική στην συμπεριφορά της τουρκικής κυβέρνησης κατά τις συνομιλίες της με την Επιτροπή. Ο Palmer, ένας ειδικός σε θέματα διεθνούς ναυτικού δικαίου, προσέθεσε στην έκθεση ότι η επιτροπή του Ισραήλ που ερεύνησε τα γεγονότα διακρίνεται από επαγγελματισμό, ανεξαρτησία και αμεροληψία.

Τα στοιχεία που βρήκε από την τουρκική επιτροπή αντιμετωπίστηκαν λιγότερο ευνοϊκά, με τον Palmer να καταλήγει ότι η έρευνα της εν λόγω επιτροπής ήταν επηρεασμένη πολιτικά και η δουλειά της δεν ήταν ούτε επαγγελματική ούτε ανεξάρτητη.

Την Πέμπτη, η Επιτροπή Palmer θα παρουσιάσει τα συμπεράσματά της στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν-Κι-Μουν, αν και ακόμα παραμένει αδιευκρίνιστο αν αυτό θα γίνει δημοσίως. Η Τουρκία πιέζει τα Ηνωμένα Έθνη να καθυστερήσουν την παρουσίαση, που όμως είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί τις ερχόμενες μέρες δημόσια.

Η Επιτροπή Palmer ασκεί κριτική και στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση IHH που οργάνωσε τον Στολίσκο για τη Γάζα καθώς επίσης και στους δεσμούς που αυτή διατηρεί με την τουρκική κυβέρνηση, και συμπεραίνει ότι η Τουρκία δεν έκανε αρκετά για να σταματήσει τον Στολίσκο.

Το Ισραήλ δε βγαίνει αλώβητο από την έκθεση, καθώς η Επιτροπή κατέληξε, βασιζόμενη σε μαρτυρίες επιβατών ότι οι κομάντος του ισραηλινού ναυτικού χρησιμοποίησαν υπερβολική βία. Το Ισραήλ δικαιολόγησε το γεγονός αυτό ισχυριζόμενο ότι οι στρατιώτες προέβησαν σε πράξεις αυτοάμυνας.

Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο της έρευνας, το Ισραήλ δεν καλείται να απολογηθεί στην Τουρκία, αλλά η έκθεση συνιστά να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τα θύματα. Η έκθεση Palmer δεν ζητά επίσης από το Ισραήλ να καταβάλει αποζημίωση, αλλά προτείνει να μεταφέρει χρήματα σε ένα ειδικά δημιουργούμενο ανθρωπιστικό ταμείο.

Ο Palmer υποστηρίζει ότι παρόλο που το διεθνές δίκαιο επιτρέπει την κατάληψη πλοίων που κυκλοφορούν έξω από εγχώρια ύδατα, το Ισραήλ θα έπρεπε να πάρει τον έλεγχο του Στολίσκου όταν τα πλοία ήταν πιο κοντά στα σύνορα του ναυτικού αποκλεισμού – 20 μίλια από την ακτή. Το Ισραήλ απάντησε λέγοντας ότι  η κατάληψη του Στολίσκου τόσο μακριά από την ακτή έγινε εξαιτίας στρατιωτικών και τακτικών θεωρήσεων, που ακολούθησαν την άρνηση των διοργανωτών να σταματήσουν.

Πηγή: Haaretz

Πορεία στην Αμερικάνικη & Ισραηλινή πρεσβεία, Τρίτη 15/5, 6μμ

Nakba 2018

Εκδήλωση-συζήτηση με την ΣΙΡΙΝ ΙΣΑΟΥΙ: Πέμπτη 29/3, 7μμ, ΕΜΠ

Shireen Issawi

Πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία, Σάββατο 20/1, 6μμ, Σύνταγμα

Πορεία Σάββατο 20 Γενάρη στην Αμερικάνικη πρεσβεία

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: Πέμπτη 15/6, 7μμ, Αγαλμα Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ: Σάββατο 20/5, 12:00μμ, Μοναστηράκι

Νίκη στον αγώνα των Παλαιστίνιων απεργών πείνας

Αφίσα 2/5/2017

Λευτεριά στον Ζορζ Αμπνταλλά

Λευτεριά στον Μπιλάλ Καγιέντ

Αλ Νακμπα: 65 χρονια εθνοκαθαρσης

Tο ενημερωτικό φυλλάδιο της πρωτοβουλίας

Other Languages