ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

13/10/2022

Παρουσίαση-συζήτηση του βιβλίου
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΟΡΖ ΙΜΠΡΑΗΜ ΑΜΠΝΤΑΛΛΑ
του Σαΐντ Μπουαμαμά

Τετάρτη, 19/10/2022, 7 μ.μ., Νομική Σχολή
Ομιλητής ο συγγραφέας
(ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα για να το παρουσιάσει)

Το βιβλίο αναδεικνύει την ιστορία και τον αγώνα του Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά, του παλαιότερου κρατούμενου στην Ευρώπη, έγκλειστου στις γαλλικές φυλακές επί 38 χρόνια ήδη.

Συγκεντρώνει και αποκαλύπτει το υλικό και τις πτυχές μιας σύγχρονης υπόθεσης Ντρέιφους, της υπόθεσης Αμπνταλλά, του Λιβανέζου κομμουνιστή και μαχητή της παλαιστινιακής αντίστασης. Η υπόθεση Αμπνταλλά συνιστά ένα τεράστιο πολιτικό και νομικό σκάνδαλο. Ξεκινά με δίκες-παρωδία, απροκάλυπτο στήσιμο τρομοδικών, φανερή ανάμειξη των ΗΠΑ, χειραγώγηση της γαλλικής «κοινής γνώμης» από τον Τύπο, εκδικητική μέχρι σήμερα κράτηση και συνεχίζεται με την άρνηση του γαλλικού κράτους να τον αποφυλακίσει υπό όρο –παρότι το δικαιούται από το 1999– επειδή δεν αποκηρύσσει τις πολιτικές του ιδέες. Η όλη διαχείριση αποτέλεσε μοντέλο για πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, παντού όπου η κατηγορία της τρομοκρατίας αναγορεύθηκε σε μηχανισμό φίμωσης όσων εναντιώνονται.

Ο Μπουαμαμά τοποθετεί την αντίσταση της οργάνωσης του Αμπνταλλά, και ευρύτερα τις αντιστάσεις των λαών της «περιφέρειας» μέσα στο πλαίσιο που τις γεννά. Στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της Δύσης δήθεν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στον διαμελισμό των χωρών και τον αφανισμό των λαών στην εποχή του «παγκοσμιοποιημένου» καπιταλισμού. Είναι η απάντηση σ’ αυτούς που τρομοκρατούν τους λαούς, στα εγκλήματά τους κατά αμάχων. Σε αυτή τη διαδικασία αντίστασης, εντοπίζονται και οι συνθήκες που οδήγησαν στην επέκταση του αγώνα στις δυτικές μητροπόλεις, εκτός των ορίων της αποικιοκρατούμενης χώρας.

Επιπλέον το βιβλίο ιχνηλατεί το νήμα που συνδέει διαχρονικά κομβικές μορφές της αντίστασης, από τη Γαλλική Επανάσταση και τους κομμουνιστές στην Ευρώπη, έως τους Αλγερινούς του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης, τους Παλαιστίνιους και τον Αμπνταλλά. Και διαπιστώνει ένα κοινό στοιχείο: τη συνέχιση του αγώνα μέσα στο δικαστήριο και στη φυλακή.

Μέσα απ’ τις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης ανακαλύπτει τη διαυγή πολιτική ανάλυση του Ζορζ Αμπνταλλά, τη συνέπειά του, το ακέραιο της προσωπικότητάς του καθώς και τον εύστοχο –συχνά ειρωνικό– λόγο του όταν απευθύνεται στους δικαστές ή και σε τμήματα της αριστεράς.

Το βιβλίο εκδόθηκε στη Γαλλία το 2021 και στα ελληνικά από τη Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση σε μια μη κερδοσκοπική έκδοση, ιδιαίτερα προσεγμένη. Η παρουσίαση του βιβλίου διοργανώνεται στο πλαίσιο του μήνα διεθνούς αλληλεγγύης στον αγωνιστή Ζορζ Αμπνταλλά, σε μια προσπάθεια ενδυνάμωσης της καμπάνιας απελευθέρωσής του.

Στην εκδήλωση θα παρέμβουν πολιτικοί κρατούμενοι και Γάλλοι αγωνιστές της καμπάνιας αλληλεγγύης στον Ζορζ Αμπνταλλά.

Το διήμερο αλληλεγγύης στον Ζορζ Αμπνταλλά θα ολοκληρωθεί με

Συγκέντρωση αλληλεγγύης
έξω από τη Γαλλική Πρεσβεία
την Πέμπτη 20/10, στις 6 μ.μ.

ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
https://palestineresist.gr/
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Διήμερο αλληλεγγύης για την απελευθέρωση του Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά (19-20 Οκτώβρη 2022)

Πορεία στην Αμερικάνικη & Ισραηλινή πρεσβεία, Τρίτη 15/5, 6μμ

Nakba 2018

Πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία, Σάββατο 20/1, 6μμ, Σύνταγμα

Πορεία Σάββατο 20 Γενάρη στην Αμερικάνικη πρεσβεία

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: Πέμπτη 15/6, 7μμ, Αγαλμα Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση-συζήτηση με την ΣΙΡΙΝ ΙΣΑΟΥΙ: Πέμπτη 29/3, 7μμ, ΕΜΠ

Shireen Issawi

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ: Σάββατο 20/5, 12:00μμ, Μοναστηράκι

Νίκη στον αγώνα των Παλαιστίνιων απεργών πείνας

Αφίσα 2/5/2017

Λευτεριά στον Ζορζ Αμπνταλλά

Λευτεριά στον Μπιλάλ Καγιέντ

Αλ Νακμπα: 65 χρονια εθνοκαθαρσης

Tο ενημερωτικό φυλλάδιο της πρωτοβουλίας

Other Languages