Παρουσίαση-συζήτηση του βιβλίου
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΟΡΖ ΙΜΠΡΑΗΜ ΑΜΠΝΤΑΛΛΑ
του Σαϊντ Μπουαμαμά

την Τετάρτη 22 Φλεβάρη, στις 7:30 μ.μ.
στον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο
Αγίας Παρασκευής

Δημοκρατίας 2 & Αγ. Τριάδος

Το βιβλίο αναδεικνύει την ιστορία και τον αγώνα του Λιβανέζου κομμουνιστή και μαχητή της παλαιστινιακής αντίστασης, Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά, του παλαιότερου πολιτικού κρατούμενου στην Ευρώπη, έγκλειστου στις γαλλικές φυλακές επί 38 χρόνια ήδη.

Η υπόθεση Αμπνταλλά συνιστά ένα τεράστιο πολιτικό και νομικό σκάνδαλο. Ξεκινά με δίκες-παρωδία, απροκάλυπτο στήσιμο τρομοδικών, φανερή ανάμειξη των ΗΠΑ, χειραγώγηση της γαλλικής «κοινής γνώμης» από τον Τύπο, εκδικητική μέχρι σήμερα κράτηση και συνεχίζεται με την άρνηση του γαλλικού κράτους να τον αποφυλακίσει υπό όρο –παρότι το δικαιούται από το 1999– επειδή δεν αποκηρύσσει τις πολιτικές του ιδέες. Αυτή η διαχείριση αποτέλεσε μοντέλο για πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, παντού όπου η κατηγορία της τρομοκρατίας αναγορεύθηκε σε μηχανισμό φίμωσης όσων εναντιώνονται.

Ο συγγραφέας τοποθετεί την αντίσταση της οργάνωσης του Αμπνταλλά, και ευρύτερα τις αντιστάσεις των λαών της «περιφέρειας» μέσα στο πλαίσιο που τις γεννά. Αντιστάσεις που απαντούν στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της Δύσης δήθεν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στον διαμελισμό των χωρών και τον αφανισμό των λαών στην εποχή του «παγκοσμιοποιημένου» καπιταλισμού. Σε αυτή τη διαδικασία αντιστάσεων εντοπίζονται και οι συνθήκες που οδήγησαν στην επέκταση του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα στις ίδιες τις δυτικές μητροπόλεις, εκτός των ορίων της αποικιοκρατούμενης χώρας.

Επιπλέον, το βιβλίο ιχνηλατεί το νήμα που συνδέει διαχρονικά κομβικές μορφές της αντίστασης, από τη Γαλλική Επανάσταση και τους κομμουνιστές στην Ευρώπη, έως τους Αλγερινούς του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης, τους Παλαιστίνιους και τον Αμπνταλλά. Και διαπιστώνει ένα κοινό στοιχείο: τη συνέχιση του αγώνα μέσα στο δικαστήριο και στη φυλακή.

Μέσα απ’ τις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης ανακαλύπτει τη διαυγή πολιτική ανάλυση του Ζορζ Αμπνταλλά, τη συνέπειά του, το ακέραιο της προσωπικότητάς του καθώς και τον εύστοχο –συχνά ειρωνικό– λόγο του όταν απευθύνεται στους δικαστές ή και σε τμήματα της αριστεράς.

Το βιβλίο εκδόθηκε στη Γαλλία το 2021 και μεταφράστηκε στα ελληνικά από τη Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση σε μια μη κερδοσκοπική έκδοση, ιδιαίτερα προσεγμένη.

Πριν την παρουσίαση του βιβλίου θα προβληθεί σχετικό βίντεο.

Διήμερο αλληλεγγύης για την απελευθέρωση του Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά (19-20 Οκτώβρη 2022)

Πορεία στην Αμερικάνικη & Ισραηλινή πρεσβεία, Τρίτη 15/5, 6μμ

Nakba 2018

Πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία, Σάββατο 20/1, 6μμ, Σύνταγμα

Πορεία Σάββατο 20 Γενάρη στην Αμερικάνικη πρεσβεία

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: Πέμπτη 15/6, 7μμ, Αγαλμα Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση-συζήτηση με την ΣΙΡΙΝ ΙΣΑΟΥΙ: Πέμπτη 29/3, 7μμ, ΕΜΠ

Shireen Issawi

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ: Σάββατο 20/5, 12:00μμ, Μοναστηράκι

Νίκη στον αγώνα των Παλαιστίνιων απεργών πείνας

Αφίσα 2/5/2017

Λευτεριά στον Ζορζ Αμπνταλλά

Λευτεριά στον Μπιλάλ Καγιέντ

Αλ Νακμπα: 65 χρονια εθνοκαθαρσης

Tο ενημερωτικό φυλλάδιο της πρωτοβουλίας

Other Languages