Aπό τον Γιούσεφ αλ-Χέλου*

Οι ήχοι των εκρήξεων και των πυροβολισμών ησύχασαν μετά από πάνω από μηνιαία ολομέτωπη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, τερματίζοντας την αιματοχυσία η οποία από τις 7 Ιούλη σκότωσε τουλάχιστον 1.980 Παλαιστίνιους, η μεγάλη πλειοψηφία παιδιά, καθώς και 67 Ισραηλινούς, εκ των οποίων οι 64 στρατιώτες.

Μια σειρά καταπαύσεων του πυρός, που περιλαμβάνει και την τρέχουσα πενθήμερη συμφωνία, βοήθησε στο καθάρισμα του καπνού και της σκόνης από τον ορίζοντα και πέρα από τις ισραηλινές παραβιάσεις -συμπεριλαμβανόμενων των πυροβολισμών σε δύο διαφορετικά παλαιστινιακά αλιευτικά σκάφη- η παρούσα ειρήνη φαίνεται μάλλον να διαρκεί, έστω και για λίγο.

Σκηνές αφάνταστης καταστροφής κατά μήκος της Γάζας δείχνουν τη μη θανατηφόρο δύναμη που χρησιμοποίησε το Ισραήλ κατά τη διάρκεια των επιθέσεών του, που περιέλαβε την καταστροφή σπιτιών, νοσοκομείων, σχολείων, τζαμιών και πολλών πολιτικών υποδομών. Το ξερίζωμα ολόκληρων οικογενειών από τις εστίες τους, η θανάτωση ασθενών στα νοσοκομειακά τους κρεβάτια, γιατρών, νοσηλευτών, εργαζόμενων στις υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών και εκπροσώπων του Τύπου, εντωμεταξύ έχουν εγείρει προσκλήσεις για έρευνα πιθανών εγκλημάτων πολέμου.

Κατά τη διάρκεια όλης της επίθεσης, όμως, οι παλαιστίνιοι μαχητές παρέμειναν στα «μπούνκερ» και τις κρυψώνες τους, αντιμετωπίζοντας τις εισβάλλουσες ισραηλινές δυνάμεις, παίρνοντας θέσεις ελεύθερου σκοπευτή, εκτοξεύοντας ρουκέτες και πολεμώντας αόρατα, σαν φαντάσματα, σε εκκενωμένες γειτονιές.

Μετά την πρόσφατη ηρεμία, οι μαχητές της Παλαιστινιακής Αντίστασης άρχισαν να εμφανίζονται σιγά-σιγά από τις υπόγειες θέσεις τους για κάποια ξεκούραση μετά από πάνω από ένα μήνα συνεχών μαχών ενάντια στις ισραηλινής δυνάμεις εισβολής.

Μετά από επανειλημμένες προσπάθειες, το Ma'an έκανε επαφή με τον Αμπού Μουχάμαντ, έναν από τους μαχητές των σχετιζόμενων με τη Φάταχ Ταξιαρχιών Μαρτύρων του αλ-Ακσα. Η ασφάλεια και οι προφυλάξεις είναι ουσιαστικές κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων και γι' αυτό το να παραμένουν κρυμμένοι από εξοπλισμένα με κάμερες μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι μια δύσκολη αποστολή για τους μαχητές της Παλαιστινιακής Αντίστασης, ιδιαίτερα όταν δίνουν συνεντεύξεις.

Ο Αμπού Μουχάμαντ (δεν είναι το πραγματικό του όνομα) είναι 40 ετών και πατέρας πέντε παιδιών, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι 10 ετών. Ενεπλάκη στη μάχη από την αρχή της μεγάλης κλίμακας ισραηλινής επίθεσης τον προηγούμενο μήνα.

Λέει πως είπε στα παιδιά του ότι ταξίδευε έξω από τη Γάζα για ιατρικούς λόγους, προκειμένου να δικαιολογήσει την εξαφάνιση και για την περίπτωση που θα του συνέβαινε κάτι. Αλλά η σύζυγός του ήξερε από την αρχή ότι βρισκόταν στο πολεμικό μέτωπο για να υπηρετήσει σαν μαχητής της Αντίστασης και μπορεί να μην επέστρεφε ποτέ.

«Μου λείπει πολύ η οικογένειά μου, αλλά έχω το καθήκον να υπερασπιστώ το λαό μου και ν' απαντήσω στις επιθέσεις του εισβολέα που σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες», λέει ο  Αμπού Μουχάμαντ.

«Προσπαθώ να μην έρχομαι σε συχνή επαφή μαζί τους – όταν μιλώ στα παιδιά μου τα ηρεμώ και τους λέει ότι τα πράγματα θα φτιάξουν. Η γυναίκα μου αρχίζει να κλαίει κάθε φορά που τηλεφωνώ. Τα συναισθήματα απογειώνονται. Προσπαθώ οι κλήσεις μου να είναι πολύ σύντομες».

Αν και οι Ταξιαρχίες μαρτύρων του αλ-Ακσα είναι η ένοπλη πτέρυγα της Φάταχ, του πολιτικού αντιπάλου της Χαμάς, κατά τη διάρκεια των ισραηλινών επιθέσεων όλες οι οργανώσεις και τα κόμματα ενώθηκαν υπό συντονισμένη διοίκηση.

Φορώντας μια κιτρινόμαυρη μάσκα και φέροντας ένα αυτόματο ντουφέκι, ο  Αμπού Μουχάμαντ είπε στο Ma'an ότι είναι μαχητής τα τελευταία είκοσι χρόνια. Υπογράμμισε επίσης ότι αντιτίθεται στην εγκατάλειψη του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα από τη Φάταχ, χάριν ατέρμονων διαπραγματεύσεων, στρατηγική της ελεγχόμενης από τη Φάταχ Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Οχθη. «Ο εχθρός μας καταλαβαίνει μόνο τη γλώσσα της δύναμης. Κοιτάξτε τι έγινε τα τελευταία είκοσι χρόνια των ειρηνευτικών συνομιλιών: περισσότερος αποικισμός και αρπαγή γης, σκοτωμοί και καταστροφή», λέει.

«Τώρα, κοιτάξτε πώς η Αντίσταση επιβάλλει τους όρους της (στο Ισραήλ)», λέει, αναφερόμενος στην επιμονή της Χαμάς να αρθεί η οχτάχρονη ισραηλινή πολιορκία, ως όρος για μια μακροχρόνια συμφωνία ειρήνης, τον οποίο τώρα το Ισραήλ παίρνει υπόψη του.

«Η Αντίσταση είναι κεφάλαιο για τον παλαιστινιακό λαό», προσθέτει.

Οταν τον ρωτάμε τι νομίζει για τον βασικό ισραηλινό όρο για τερματισμό των εχθροπραξιών – αφοπλισμό των οργανώσεων της Παλαιστινιακής Αντίστασης – η αντίδραση του Αμπού Μουχάμαντ είναι κατηγορηματική: «Οποιος συμφωνεί μ' αυτόν τον όρο είναι προδότης».

«Εχουμε το δικαίωμα να αντισταθούμε και να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας», συνεχίζει. «Ο εχθρός μας έχει πυρηνικές κεφαλές και τα πιο σύγχρονα όπλα στον κόσμο. Γιατί επιτρέπεται σ' αυτή την οντότητα να εξοπλίζεται; Είμαστε υπό στρατιωτική κατοχή και έχουμε το δικαίωμα, ακόμη και βάσει του διεθνούς δικαίου, να αντισταθούμε στους κατακτητές».

Σχεδόν 1.980 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πάνω από 10.000 τραυματίστηκαν τον τελευταίο μήνα από τις ισραηλινές επιθέσεις. Η μεγάλη πλειοψηφία των νεκρών είναι πολίτες, συμπεριλαμβανόμενων άνω των 450 παιδιών, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη.

Σκοτώθηκε επίσης ένας αριθμός μαχητών, αν και ακόμη δεν είναι γνωστό πόσα από τα θέματα ήταν μαχητές και σε ποιες οργανώσεις ανήκουν.

Σύντομα, μετά το τέλος μιας προηγούμενης 72ωρης ανθρωπιστικής ανακωχής με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, οι Ταξιαρχίες αλ Κασάμ, ένοπλο σκέλος της Χαμάς, δημοσίευσαν μια αφήγηση για 29 μαχητές τους που πήραν μέρος στις συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις και κατάφεραν να επιζήσουν για αρκετές μέρες σ' ένα τούνελ βάθους 25 μέτρων στο ανατολικό τμήμα της αλ-Καράρα κοντά στην Χαν Γιούνις στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Οι Αλ-Κασάμ είπαν στην αναφορά τους ότι κάθε μαχητής έτρωγε μόνο μισό γεύμα τη μέρα και έπινε μισή κούπα νερό.

Eνώ η Χαμάς στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για υπερβολικούς ισχυρισμούς – ιδιαίτερα ως προς τον αριθμό των στρατιωτών που σκοτώθηκαν – κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου υπήρξε η πιο αξιόπιστη πηγή για ακριβείς αριθμούς των μαχών στο έδαφος. Αντίθετα, ο ισραηλινός στρατός συνεχώς καθυστερούσε την δημοσιοποίηση πληροφόρησης και υποτιμούσε σκόπιμα τις απώλειες στρατιωτών του, οι οποίες πήραν διαστάσεις που δεν είχε αντιμετωπίσει ο ισραηλινός στρατός όταν πετάχτηκε έξω από το Λίβανο από τη Χεζμπολά το 2006.

Το Ισραήλ δηλώνει ότι 64 στρατιώτες του σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.000 τραυματίστηκαν στις μάχες. Oι σημαντικότερες συγκρούσεις έγιναν κοντά στα σύνορα στις βορειότερες και αναλοτικότερες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανόμενων της Μπέιτ Χανούν, της ανατολικής Σουτζάγια και περιοχών ανατολικά της Χαν Γιούνις και ανατολικά της Ράφα.

Αν και οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί από τις πόλεις της Γάζας και η συζήτηση για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός κορυφώνεται, οι μαχητές της Αντίστασης παραμένουν ανεπτυγμένοι κατά μήκος της Γάζας, επαγρυπνούντες για την περίπτωση μιας κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων.

Ο Αμπού Μουχάμαντ λέει πως δεν πρόκειται να επιστρέψει στην οικογένειά του μέχρι ο πόλεμος να τερματιστεί επίσημα, αλλά προσθέτει πως δεν μπορεί να περιμένει μέχρι την επιστροφή του για ν' αγκαλιάσει τα παιδιά του και να γευματίσει με την οικογένειά του.

«Δε θα ξεκουραστούμε μέχρι να να απελευθερώσουμε την κατακτημένη γη μας», λέει ο Αμπού Μουχάμαντ.

«Η Αντίσταση είναι το νικηφόρο χαρτί. Οι πολιτικοί, ιδιαίτερα οι ηγέτες της Φάταχ, πρέπει να καταλάβουν ότι το κλαδί της ελιάς δε θα λευτερώσει την Παλαιστίνη. Προσφέραμε κλαδί ελιάς και ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για πάνω από 20 χρόνια, αλλά ζούμε ακόμη υπό ισραηλινή κατοχή».

 

* Ο Γιούσεφ αλ-Χέλου είναι παλαιστίνιος δημοσιογράφος και συνεργάτης του Ρόιτερς στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Λονδίνο. Τη συνέντευξη πήρε ο δημοσιογράφος Μοχάμαντ Αουάντ στη Γάζα.

 

http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=721006

Διήμερο αλληλεγγύης για την απελευθέρωση του Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά (19-20 Οκτώβρη 2022)

Πορεία στην Αμερικάνικη & Ισραηλινή πρεσβεία, Τρίτη 15/5, 6μμ

Nakba 2018

Πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία, Σάββατο 20/1, 6μμ, Σύνταγμα

Πορεία Σάββατο 20 Γενάρη στην Αμερικάνικη πρεσβεία

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: Πέμπτη 15/6, 7μμ, Αγαλμα Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση-συζήτηση με την ΣΙΡΙΝ ΙΣΑΟΥΙ: Πέμπτη 29/3, 7μμ, ΕΜΠ

Shireen Issawi

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ: Σάββατο 20/5, 12:00μμ, Μοναστηράκι

Νίκη στον αγώνα των Παλαιστίνιων απεργών πείνας

Αφίσα 2/5/2017

Λευτεριά στον Ζορζ Αμπνταλλά

Λευτεριά στον Μπιλάλ Καγιέντ

Αλ Νακμπα: 65 χρονια εθνοκαθαρσης

Tο ενημερωτικό φυλλάδιο της πρωτοβουλίας

Other Languages