Την Τρίτη ο ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μισαλ, ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης Νετανιάχου και Χαμάς για την ανταλλαγή του αιχμάλωτου στρατιώτη των σιωνιστικών στρατευμάτων κατοχής Γκιλαντ Σαλιτ με παλαιστίνιούς πολιτικούς κρατούμενους, ανέφερε ότι θα απελευθερωθούν 1027 παλαιστίνιοι. Η συμφωνία της ανταλλαγής προβλέπεται να υλοποιηθεί χρονικά σε 2 φάσεις. Η πρώτη θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση 450, ανάμεσά τους 315 κρατούμενοι που είχαν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη στις ισραηλινές φυλακές. Ειδικά για τους «ισοβίτες», που αποτελούν βασικά ιστορικά στρατιωτικά στελέχη της αντίστασης (στην πλειοψηφία τους δεν πρόσκεινται στη Χαμάς) και βαρύνονται με επιθέσεις εντός Ισραήλ την δεκαετία του 80 και θεωρούνται φυσικά υπ’ αριθμόν ένα «τρομοκράτες» από τους ισραηλινούς, η κυβέρνηση Νετανιάχου δέχεται πυρ ομαδόν από το εσωτερικό του Ισραήλ. Η συμφωνία περιλαμβάνει την απελευθέρωση όλων των γυναικών κρατουμένων και επιπλέον κρατούμενους που προέρχονται από όλες τις γωνιές του χάρτη που ζουν παλαιστίνιοι: προσφυγικά στρατόπεδα στη διασπορά, κατεχόμενα του 48, Δυτική Οχθη, Γάζα, Υψίπεδα του Γκολάν. Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση των υπόλοιπων σε 2 μήνες μετά την λήξη της πρώτης φάσης.

Ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα απελευθερωθεί ο Μαρουάν Μπαργούθι, ιστορικό ηγετικό στέλεχος της παλαιστινιακής αντίστασης, των ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ-Ακσα, προσκείμενος στη Φατάχ -αντιμέτωπος με τον Αμπάς στις παλαιστινιακές προεδρικές εκλογές, αποσύροντας την υποψηφιότητά του την τελευταία στιγμή-, από επίσημες παλαιστινιακές πηγές στη Ραμάλλα την Τετάρτη το πρωί διέρρεε η είδηση ότι το Ισραήλ θα τον αποκλείσει από την συμφωνία, ενώ αφηνόταν να εννοηθεί ότι ο Αχμαντ Σααντάτ, ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης θα απελευθερωθεί. Την Τετάρτη το Reuters μετέδωσε την είδηση ότι ο Μαρουάν Μπαργούθι είχε αποκλειστεί εξαρχής από την συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ,γεγονός που δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε η Χαμάς, ούτε η Παλαιστινιακή Αρχή.

Την ίδια μέρα ο επικεφαλής της διαβόητης υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ Σιν Μπετ, Γιόραμ Κοέν, ανακοίνωσε ότι τόσο ο Μπαργούθι όσο και ο Αχμαντ Σααντάτ θα παραμείνουν αιχμάλωτοι στις ισραηλινές φυλακές. Σημειώνουμε ότι ο Αχμαντ Σααντάτ διανύει την τρίτη βδομάδα απεργία πείνας σε απομόνωση και η υγεία του είναι βαριά κλονισμένη.

Η συμφωνία παραμένει μια από τις σημαντικότερες νίκες στο ενεργητικό της παλαιστινιακής αντίστασης και ήδη από κυβερνητικούς κύκλους μέσα στο Ισραήλ αποδίδεται στην αλλαγή των συσχετισμών που φέρνει η «αραβική άνοιξη» εις βάρος του Ισραήλ. Ο Χαλέντ Μισάλ έκλεισε το διάγγελμα του, αποδίδονταν τα εύσημα στις ταξιαρχίες Ιζζεντίν Αλ Κασσάμ και σε άλλες ομάδες της αντίστασης που συμμετείχαν στην αιχμαλωσία του Σαλιτ.

Τα διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ για άλλη μια φορά υποκλίθηκαν στην προπαγάνδα του ναζιστικού κράτους. Οι τίτλοι της είδησης αφορούσαν την απελευθέρωση του «κακόμοιρου, αθώου» πλην στρατιώτη του κατοχικού στρατού Σαλίτ και όχι την απελευθέρωση 1027 παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων που βρίσκονται στα σιωνιστικά κάτεργα γιατί επέλεξαν να αγωνιστούν για την ελευθερία και την αξιοπρέπειά τους.

Πορεία στην Αμερικάνικη & Ισραηλινή πρεσβεία, Τρίτη 15/5, 6μμ

Nakba 2018

Εκδήλωση-συζήτηση με την ΣΙΡΙΝ ΙΣΑΟΥΙ: Πέμπτη 29/3, 7μμ, ΕΜΠ

Shireen Issawi

Πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία, Σάββατο 20/1, 6μμ, Σύνταγμα

Πορεία Σάββατο 20 Γενάρη στην Αμερικάνικη πρεσβεία

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: Πέμπτη 15/6, 7μμ, Αγαλμα Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ: Σάββατο 20/5, 12:00μμ, Μοναστηράκι

Νίκη στον αγώνα των Παλαιστίνιων απεργών πείνας

Αφίσα 2/5/2017

Λευτεριά στον Ζορζ Αμπνταλλά

Λευτεριά στον Μπιλάλ Καγιέντ

Αλ Νακμπα: 65 χρονια εθνοκαθαρσης

Tο ενημερωτικό φυλλάδιο της πρωτοβουλίας

Other Languages