Τον Δεκέμβριο του 2009, ένας δικαστής στο Λονδίνο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για την πρώην υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι. Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη ύστερα από αίτημα θύματος της Ισραηλινής εισβολής στην Γάζα (του Δεκεμβρίου του 2008), σε συνδυασμό με την κατάθεση των απαιτούμενων στοιχείων, προκειμένου να εκδοθεί μια τέτοιου είδους απόφαση.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2011 πέρασαν κάποιες αλλαγές στην βρετανική νομοθεσία προκειμένου να αποτραπεί η σύλληψη και η προσαγωγή σε δίκη εγκληματιών πολέμου που προέρχονται από «φιλικές» χώρες.

Εν αναμονή της επίσκεψης της Λίβνι στην Αγγλία στις 6 Οκτωβρίου, η οποία θα γινόταν εν είδει εορτασμού για την νέα νομοθετική ρύθμιση, το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κίνησε διαδικασία έκδοσης νέου εντάλματος σύλληψης, κάνοντας αίτηση στον Διευθυντή της Γενικής Εισαγγελίας και καταθέτοντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία.

Με ανακοίνωση της η Γενική Εισαγγελία δήλωσε μετά από λίγο, ότι δεν μπορεί να εκδόσει ένταλμα σύλληψης γιατί η διαδικασία μπλοκάρεται από το γεγονός ότι το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει χορηγήσει διπλωματική ασυλία στην Τζίπι Λίβνι. Η αιτιολόγηση ήταν ότι η Λϊβνι βρίσκεται στην Βρετανία σε ειδική-διπλωματική αποστολή, χωρίς βέβαια η Λίβνι να είναι μέλος της Ισραηλινής κυβέρνησης…

Το ερώτημα που γεννάται από την συγκεκριμένη κίνηση της βρετανικής κυβέρνησης είναι γιατί κατέφυγε στο να χορηγήσει διπλωματική ασυλία σε πρώην μέλος της ισραηλινής κυβέρνησης ώστε να αποφύγει την σύλληψη, καταπατώντας με αυτό τον τρόπο ακόμα και την νομοθεσία που η ίδια δημιούργησε, για να αποφεύγονται τέτοιου είδους κακοτοπιές από τους πιστούς συμμάχους της.

Η απάντηση στο ερώτημα, είναι ότι ακόμα και η νομοθεσία που ιμπεριαλιστές θέτουν προκειμένου να υπερασπίσουν τα συμφέροντα τους, είναι ένα πουκάμισο αδειανό, όταν δεν τους βολεύει. Την δεδομένη στιγμή, το συμφέρον τους είναι να παρέχουν όλα τα εχέγγυα στο κράτος-χωροφύλακα του Ισραήλ για να συνεχίσει να μακελεύει το λαό της Γάζας και να ελέγχει την ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Πηγές: (AJE / Al Jazeera English και Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα)

Πορεία στην Αμερικάνικη & Ισραηλινή πρεσβεία, Τρίτη 15/5, 6μμ

Nakba 2018

Εκδήλωση-συζήτηση με την ΣΙΡΙΝ ΙΣΑΟΥΙ: Πέμπτη 29/3, 7μμ, ΕΜΠ

Shireen Issawi

Πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία, Σάββατο 20/1, 6μμ, Σύνταγμα

Πορεία Σάββατο 20 Γενάρη στην Αμερικάνικη πρεσβεία

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: Πέμπτη 15/6, 7μμ, Αγαλμα Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ: Σάββατο 20/5, 12:00μμ, Μοναστηράκι

Νίκη στον αγώνα των Παλαιστίνιων απεργών πείνας

Αφίσα 2/5/2017

Λευτεριά στον Ζορζ Αμπνταλλά

Λευτεριά στον Μπιλάλ Καγιέντ

Αλ Νακμπα: 65 χρονια εθνοκαθαρσης

Tο ενημερωτικό φυλλάδιο της πρωτοβουλίας

Other Languages