Ο πόλεμος στη Γάζα βρίσκεται στην 49η μέρα του. Η Αντίσταση συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες με την ίδια συχνότητα όπως την πρώτη μέρα της σύγκρουσης. Το Αλ-Ακμπάρ, όχι χωρίς δυσκολία, μπόρεσε να συναντήσει τον Αμπού Τάρικ, έναν μάχιμο διοικητή στις Ταξιαρχίες Νάσερ Σαλαχουντίν, στρατιωτικό βραχίονα των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης.

Οι Ταξιαρχίες Νάσερ Σαλαχουντίν αποτελούνται από περίπου 3.000 μαχητές και είναι η στρατιωτική πτέρυγα των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης. Οι Ταξιαρχίες δημιουργήθηκαν το 2001 με το ξέσπασμα της δεύτερης Ιντιφάντα, γνωστής ως Ιντιφάντα του Αλ-Ακσα, και συμμετείχαν σε πολλές επιχειρήσεις, με πιο γνωστές τον βομβαρδισμό του πρώτου τανκ Μερκάβα και την αιχμαλωσία του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ το 2006. Οι μαχητές τους εμφανίστηκαν και στις πρόσφατες μάχες.

Η συνέντευξη που ακολουθεί ξεκίνησε πριν από την πιο πρόσφατη ανακωχή και συνεχίστηκε μετά την επανάληψη των συγκρούσεων.

Αλ-Ακμπάρ: Η ανακωχή μεταξύ της Παλαιστινιακής Αντίστασης και του Ισραήλ έχει καταρρεύσει και ο πόλεμος ξανάρχισε. Eίστε υπέρ της άποψης να χορηγούνται στον εχθρό επαναλαμβανόμενες ανακωχές;

Αμπού Τάρικ: Οι Ταξιαρχίες Νάσερ Σαλαχουντίν ήμασταν κατά της χορήγησης στον εχθρό ανακωχής, επειδή φοβούμασταν ότι ο εχθρός θα αποκτούσε πλεονέκτημα για να επανεενεργοποιήσει τους πράκτορές του και να διεξάγει κατασκοπία σε ό,τι αφορά τους μαχητές της Αντίστασης, τους ηγέτες και τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης ρουκετών. Είπαμε ότι η ισραηλινή κατοχή θα χρησιμοποιήσει την ανακωχή για να αναβαθμίσει την κατασκοπία της, γεγονός που θα μας εξέθετε σε κινδύνους. Η απόπειρα δολοφονίας ενάντια στον γενικό διοικητή των Ταξιαρχιών αλ-Κασάμ, Μοχάμεντ αλ-Ντάιφ απέδειξε τη βασιμότητα αυτής της ανησυχίας, αλλά χάριν της ενότητας των παλαιστινιακών γραμμών εμείς συμφωνήσαμε στην ανακωχή.

Αλ-Ακμπάρ: Από την πλευρά σας πώς εκμεταλλευτήκατε την ανακωχή με τον εχθρό;

ΑΤ: Βεβαιωθήκαμε ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης και εκτόξευσης ρουκετών παρέμειναν άγνωστες στους συνεργάτες του εχθρού. Δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με τοπικούς ρουφιάνους και πράκτορες, αλλά και με περιφερειακές δυνάμεις που συνεργάζονται με τον εχθρό εναντίον μας. Αυτή είναι μια πρόσθετη δουλειά στην υπεράσπιση του ηθικού των μαχητών της Αντίστασης, ιδιαίτερα με τις επαναλαμβανόμενες ανακωχές που θα μπορούσαν να αδυνατίσουν το ηθικό τους. Είναι γνωστό πως εμείς εξαρτιόμαστε πρωταρχικά στη μάχη μας με τον εχθρό από τις αντοχές των μαχητών μας και γι’ αυτό το λόγο θα ρυθμίζαμε κυκλικά τις υπηρεσίες των μαχητών της Αντίστασης, ώστε να μπορούσαν να ελέγξουν τις οικογένειες και τους συγγενείς τους.

Αλ-Ακμπάρ: Υπάρχουν αναφορές για την πιθανότητα μιας επιχείρησης εδάφους ενάντια στη Γάζα. Είστε προετοιμασμένοι για μια τέτοια έκτακτη ανάγκη ακόμη και μετά από 49 μέρες μαχών;

ΑΤ: Δεν πιστεύουμε ότι ο ισαρηλινός στρατός είναι έτοιμος να δώσει μια μάχη εδάφους σ’ αυτές τις συνθήκες. Η εστία του πολέμου τον Ιούλη, έναν καυτό μήνα, έχει εξασθενίσει τους στρατιώτες με το λευκό δέρμα. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από τα διεθνή πρακτορεία δείχνουν πόσο άνετα είναι τα πλήθη τους στη μεθόριο. Παραπέρα, το έλλειμμα πληροφοριών του εχθρού αναφορικά με τις ικανότητες της Αντίστασης αφαίρεσε από τους στρατιώτες του εχθρού την ικανότητα να επιχειρούν ελεύθερα στο έδαφος, επειδή εμείς και οι οργανώσεις της Αντίστασης εργαζόμαστε με σχεδόν απόλυτη συνωμοτικότητα και εργαζόμαστε σκληρά για να μη μάθει ο εχθρός τη φύση των τοποθεσιών μας και τις ενέδρες που έχουμε προετοιμάσει. Κατά τη διάρκεια του

τελευταίου γύρου των μαχών στο έδαφος οι στρατιώτες επέλεγαν να παραμένουν μέσα στα τεθωρακισμένα από το φόβο των ελεύθερων σκοπευτών ή της αιχμαλωσίας.

Ετσι, φαίνεται ότι ο εχθρός επεδίωξε μια ανακωχή για να εκμεταλλευτεί τον παράγοντα χρόνο και ενδεχομένως περίμενε να πέσει η θερμοκρασία.

Αλλά αν επιστρέψουν, τότε απλά αυτό είναι καλύτερο για μας παρά να πάμε εμείς σ’ αυτούς. Οι επιχειρήσεις που διεξαγάγαμε πίσω από την Πράσινη Γραμμή μας κόστισαν δεκάδες χιλιάδες δολάρια μόνο για να φτάσουμε ένα τεθωρακισμένο και να του επιτεθούμε, αρχίζοντας με προετοιμασία, εκσκαφή τούνελ και συνωμοτική εργασία. Μ’ αυτές τις επιχειρήσεις οι καλύτερες προσδοκίες μας ήταν να χτυπήσουμε ένα στρατιώτη, έτσι είναι προφανώς ευκολότερα αν τεθωρακισμένα και στρατιώτες έρθουν σε εμάς. Επιπρόσθετα, έχει παρθεί μια απόφαση αναφορικά με την ανάγκη απαγωγής στρατιωτών. Κατά τη διάρκεια της μάχης, εργαζόμαστε σκληρά για να «ταξινομήσουμε» τους στρατιώτες, που σημαίνει να τους ξεχωρίσουμε σε Δρούζους, Βεδουΐνους και Λάχντις (μέλη του συνεργαζόμενου με το Ισραήλ Στρατού του Νοτίου Λιβάνου) ενσωματωμένους στον ισραηλινό στρατό, επειδή στόχος είναι να συλλάβουμε «100% ισραηλινούς» στρατιώτες, ώστε να μπορούμε να τους ανταλλάξουμε με τους φυλακισμένους μας και να διασφαλίσουμε την επιτυχία των ανταλλαγών αργότερα.

Αλ-Ακμπάρ: Αντιπροσωπευόζασταν στην ενιαία αίθουσα επιχειρήσεων με τις υπόλοιπες οργανώσεις;

ΑΤ: Υπάρχει συνεργασία ανάμεσα σε όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις. Εχουμε εκπροσώπους στην ενιαία αίθουσα επιχειρήσεων όποτε λειτουργεί επιχειρησιακά και είμαστε ενήμεροι για κάθε στρατιωτική και επιχειρησιακή εξέλιξη.

Αλ-Ακμπάρ: Τι βεληνεκές έχουν οι ρουκέτες που εκτοξεύετε στις υπό κατοχή πόλεις. Για πόσο ακόμη θα μπορείτε να εκτοξεύετε ρουκέτες;

ΑΤ: Ο εχθρός δεν γνωρίζει την ποσότητα των ρουκετών που έχουμε και τι βεληνεκές μπορούν να φτάσουν. Στις πρώτες μέρες του πολέμου, βομβαρδίζαμε τους εποικισμούς κοντά στη Γάζα και το βεληνεκές των ρουκετών έφτανε τα 20 με 40 χλμ. Μετά από 20 μέρες επίθεσης και καθώς άρχισε η μάχη στο έδαφος, εκτοξεύσαμε ρουκέτες που έφτασαν τα 65 χλμ. Με τη συνέχιση του πολέμου ο εχθρός θα εκπλαγεί με μεγαλύτερα βεληνεκή και πιο ισχυρές επιχειρήσεις εδάφους. Οσο για το απόθεμα, έχουμε χρησιμοποιήσει λιγότερο από το 10% αυτού που διαθέτουμε. Κάθε ρουκέτα που εκτοξεύουμε αντικαθίσταται, γιατί οι μονάδες παραγωγής μας δεν σταμάτησαν να παράγουν ρουκέτες είτε κατά τη διάρκεια της ανακωχής είτε κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών.

Αλ-Ακμπάρ: Πώς φέρνετε πρώτες ύλες για την παραγωγή αυτών των ρουκετών;

ΑΤ: Οι ηγέτες των Ταξιαρχιών επέμειναν στη συνέχιση της κατασκευής και εξέλιξης των ρουκετών παρά τον αποκλσιεμό, αν και γνωρίζαμε ότι υπάρχουν πράκτορες που παρακολουθούν τι κάνουμε. Η μονάδα ανάπτυξης στις Ταξιαρχίες είναι δεδομένη, ανεξάρτητα από το κόστος σε αίμα και χρήμα, και δε θα σταματήσουμε προκειμένου να αναπτύξουμε τις δυνατότητες των ρουκετών μας. Επιπρόσθετα από τις τοπικά κατασκευαζόμενες ρουκέτες, χρησιμοποιούμε τα τούνελ για να φέρουμε όπλα και πρώτες ύλες για παραγωγή.

Αλ-Ακμπάρ: Υπάρχουν επαφές ανάμεσα σε εσάς και τη Χεζμπολά;

ΑΤ: Αισθανόμαστε μεγάλη ευγνωμοσύνη και εκτίμηση για τ’ αδέλφια μας στη Χεζμπολά, που δεν στερούν τίποτα από εμάς στις Ταξιαρχίες. Εκπαίδευσαν άνδρες και μαχητές των Ταξιαρχιών σε αρκετά στρατιωτικά γυμνάσια εκπαίδευσης με τη Χεζμπολά στο Λίβανο. Οι μαχητές μας έμαθαν νέες μεθόδους μάχης και κέρδισαν ευρύτερη γνώση στους τύπους των ρουκετών, στις τεχνικές παραγωγής τους, πώς να ορίζουν συντεταγμένες βολής, πώς να καμουφλάρουν και να «φυτεύουν» τις βόμβες. Εχουμε τώρα εξείρετη γνώση στο «μαγείρεμα εκρηκτικών» όλων των ειδών. Οταν τα μέλη μας επέστρεψαν στη Γάζα, μεταφέροντας στρατιωτικ΄τεχνογνωσία και ιδέες από τη Χεζμπολά, χρησιμοποιήσαμε αυτές τις τεχνικές στο πεδίο της μάχης. Απέδειξαν τη χρησιμότητά τους στον τρέχοντα πόλεμο. Εχουμε επίσης συναντηθεί, μέσα και έξω από τη Γάζα, με μέλη της Χεζμπολά που εκπαίδευσαν τους άνδρες μας στην κατασκευή και πυροδότηση ρουκετών.

Αλ-Ακμπάρ: Πώς αντιλαμβάνεστε τη συνεργασία σας με τη Χεζμπολά και τη δήλωση που έκανε κατά τη διάρκεια του πολέμου ο γενικός γραμματέας κύριος Χάσαν Νασράλα, ότι η Χαζμπολά θα υποστηρίξει την Αντίσταση στη Γάζα;

ΑΤ: Εμείς στις Ταξιαρχίες Νάσερ Σαλαχουντίν δεν αισθανθήκαμε έκπληξη από τη γενναιοδωρία των αδελφών της Χεζμπολά, που καθοδηγούνται από τον εντιμότατο σεΐχη Χάσαν Νασράλα. Δεν εκπλησσόμαστε από τη συνεχιζόμενη υποστήριξη στην οργάνωσή μας, που δε σταμάτησε ούτε λεπτό.

Στηρίζουμε μεγάλες ελπίδες στ’ αδέλφια μας στη Χεζμπολά, που ποτέ δεν μας εγκατέλειψαν, ούτε για ένα λεπτό. Είναι γνωστό ότι οι ομιλίες του εντιμότατου κυρίου Χάσαν Νασράλα είναι σοβαρές και ποτέ δεν λέει λόγια του αέρα.

Μετά την τελευταία ομιλία του σχετικά με την υποστήριξη της Αντίστασης, ο εχθρός μετακίνησε στρατιώτες από το νότο προς το βορρά του μορφώματος (σ.σ. Ισραήλ), φοβούμενος στρατιωτική επέμβαση από τη Χεζμπολά την τελευταία στιγμή. Εμείς, από τα σύνορα της Γάζας παρακολουθήσαμε την κίνηση των ισραηλινών οχημάτων και είχαμε πληροφόρηση ότι ο εχθρός μετακίνησε κάποιες δυνάμεις στο βορρά, όπως συνέβη το 2006. Τελικά, όπως είναι γνωστό, η Χεζμπολά προμηθεύει επιμελητεία, υλικά και ηθική υποστήριξη στις οργανώσεις της Αντίστασης και πολλοί γνωρίζουν ότι αυτή η υποστήριξη δεν έχει σταματήσει.

πηγή: english.al-akhbar.com

Πορεία στην Αμερικάνικη & Ισραηλινή πρεσβεία, Τρίτη 15/5, 6μμ

Nakba 2018

Εκδήλωση-συζήτηση με την ΣΙΡΙΝ ΙΣΑΟΥΙ: Πέμπτη 29/3, 7μμ, ΕΜΠ

Shireen Issawi

Πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία, Σάββατο 20/1, 6μμ, Σύνταγμα

Πορεία Σάββατο 20 Γενάρη στην Αμερικάνικη πρεσβεία

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: Πέμπτη 15/6, 7μμ, Αγαλμα Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ: Σάββατο 20/5, 12:00μμ, Μοναστηράκι

Νίκη στον αγώνα των Παλαιστίνιων απεργών πείνας

Αφίσα 2/5/2017

Λευτεριά στον Ζορζ Αμπνταλλά

Λευτεριά στον Μπιλάλ Καγιέντ

Αλ Νακμπα: 65 χρονια εθνοκαθαρσης

Tο ενημερωτικό φυλλάδιο της πρωτοβουλίας

Other Languages