Το Κίνημα της Χαμάς δήλωσε ότι δεν είχε ιδέα εκ των προτέρων για το ποιος απήγαγε και σκότωσε τρεις Εβραίους έποικους στη Δυτική Όχθη τον περασμένο Ιούνιο. Περιέγραψε όμως το τι συνέβη σε αυτούς ως μια φυσική και νόμιμη πράξη κατά της παράνομης ισραηλινής κατοχής .

Η Χαμάς κυκλοφόρησε το Σάββατο το βράδυ ανακοίνωση, ώστε να δοθούν διευκρινήσεις λόγω της ανακριβούς και ελλιπούς παρουσίασης στα μέσα ενημέρωσης δηλώσεων του επικεφαλή του πολιτικού γραφείου της, Χάλεντ Μεσάαλ από συνέντευξη που είχε παραχωρήσει την Παρασκευή στο Yahoo News και η οποία έδωσε λαβή για ποικίλες ερμηνείες.

"Δεν γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι θα γίνει η πράξη αυτή, που πραγματοποίησε μια ομάδα μελών της Χαμάς, αλλά αυτό που γνωρίζουμε καλά είναι ότι κάθε αναξιοπαθών που ζει υπό κατοχή και καταπίεση θα μπορούσε να κάνει τα πάντα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του", ανέφερε το Κίνημα της Χαμάς, προσθέτοντας:

"Οι στρατιώτες και οι έποικοι στη Δυτική Όχθη θεωρούνται «επιδρομείς και εισβολείς» και ζουν παράνομα σε σφετερισθείσες περιοχές και κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, επομένως οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να τους αντισταθεί".

 Το Κίνημα της Χαμάς στην ανακοίνωσή του επανέλαβε αρκετά από αυτά που δήλωσε ο Μεσάαλ στη συνέντευξη, ενώ συμπεριέλαβε ακόμα τις παρατηρήσεις που έγιναν από τον Μεσάαλ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στα αραβικά. Το Παλαιστινιακό Κέντρο Ενημέρωσης (PIC) μετέφρασε τις παρατηρήσεις αυτές ως εξής:

"Αυτή η ομάδα των μελών της Χαμάς βρίσκεται στο Al-Khalil και οι ισραηλινές έρευνες αποκάλυψαν πρόσφατα ότι αυτοί είχαν πραγματοποιήσει αυτή την επιχείρηση κατά των ενόπλων εποίκων που ασκούσαν, όπως και χιλιάδες άλλοι έποικοι, τη βία τους σε όλες τις παλαιστινιακές περιοχές. Ωστόσο, εμείς, η ηγεσία της Χαμάς, δεν γνωρίζαμε γι 'αυτό. Αυτό μας έγινε γνωστό αργότερα".

"Αυτό είναι κομμάτι της [παλαιστινιακής] αντίδρασης στην κατοχή και τον εποικισμό, γιατί όπως ξέρετε η Δυτική Όχθη είναι κατεχόμενο έδαφος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα αμερικανικά πρότυπα, και το δικαίωμα στην αυτοάμυνα είναι αυτονόητο δικαίωμα για όλους."

«Μιλάω για κάτι που έχει ανακοινωθεί μετά τις πρόσφατες ισραηλινές έρευνες. Εμείς στην πολιτική ηγεσία της Χαμάς δεν είμαστε σίγουροι γι 'αυτό, αλλά ακόμα και αν αυτό ήταν αλήθεια, κάτι τέτοιο εντάσσεται στο πλαίσιο της αυτοάμυνας εναντίον των Ισραηλινών κατακτητών είτε είναι στρατιώτες ή έποικοι. Δεν είναι άμαχοι ή πολίτες που ζουν σε άλλα μέρη,  ζουν στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, που είναι κατεχόμενα εδάφη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

 Για το θέμα αυτό, ο Saleh Al-Aruri, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς ανέφερε ότι αυτό που ο ίδιος είχε δηλώσει στο παρελθόν για την απαγωγή των τριών εποίκων στη Δυτική Όχθη δεν ήταν μια δήλωση για την ανάληψη της ευθύνης για τη ενέργεια. Ο Aruri δήλωσε σε δελτίο Τύπου το Σάββατο ότι είχε προβεί σε δηλώσεις για το θέμα αυτό βασιζόμενος στα αποτελέσματα των πρόσφατων ισραηλινών ερευνών.

«Η ηγεσία του κινήματος δεν είχε καμία ιδέα εκείνη τη στιγμή για την ομάδα ή την επιχείρηση, αλλά αργότερα αποδείχθηκε ότι ήταν μια ομάδα μαχητών της Χαμάς, συνεπώς πάνω σε αυτό το θέμα ήταν οι δηλώσεις μου», εξήγησε ο αξιωματούχος της Χαμάς.

 πηγή: PIC

 

 

 

Πορεία στην Αμερικάνικη & Ισραηλινή πρεσβεία, Τρίτη 15/5, 6μμ

Nakba 2018

Εκδήλωση-συζήτηση με την ΣΙΡΙΝ ΙΣΑΟΥΙ: Πέμπτη 29/3, 7μμ, ΕΜΠ

Shireen Issawi

Πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία, Σάββατο 20/1, 6μμ, Σύνταγμα

Πορεία Σάββατο 20 Γενάρη στην Αμερικάνικη πρεσβεία

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: Πέμπτη 15/6, 7μμ, Αγαλμα Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ: Σάββατο 20/5, 12:00μμ, Μοναστηράκι

Νίκη στον αγώνα των Παλαιστίνιων απεργών πείνας

Αφίσα 2/5/2017

Λευτεριά στον Ζορζ Αμπνταλλά

Λευτεριά στον Μπιλάλ Καγιέντ

Αλ Νακμπα: 65 χρονια εθνοκαθαρσης

Tο ενημερωτικό φυλλάδιο της πρωτοβουλίας

Other Languages