Ειδοποίηση
  • Lack of access rights - File 'http:/www.palestine-info.co.uk/en/DataFiles%5CCache%5CTempImgs%5C2014%5C2%5Cimages_News_2014_08_28_mishaal_300_0.jpg'
  • Lack of access rights - File 'http:/www.palestine-info.co.uk/en/DataFiles%5CCache%5CTempImgs%5C2014%5C2%5Cimages_News_2014_08_28_mishaal_300_0.jpg'

Mechaal_140828

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ Ma’an από τη Γάζα

Ο ηγέτης της Χαμάς, Χάλεντ Μισάλ, είπε την Πέμπτη, ότι η ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα απέτυχε να υπονομεύσει την παλαιστινιακή εθνική ενότητα και ότι η αιματηρή επίθεση των τελευταίων επτά εβδομάδων «απέδειξε ότι η Αντίσταση δεν μπορεί να μπλοκαριστεί».

«Το Ισραήλ θέλησε να επιτεθεί στην εθνική ενότητα και τώρα ψάχνει μια φανταστική νίκη», είπε, σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία συνεχάρη τον παλαιστινιακό λαό για τη «νίκη» του στην αντιπαράθεση με το Ισραήλ σε μια επιδρομή που κράτησε πάνω από 50 μέρες και τερματίστηκε στις αρχές της εβδομάδας.

Ο Μισάλ είπε πως «χωρίς τη λαϊκή στήριξη στη Γάζα, η Αντίσταση δε θα είχε νικήσει. Ενας από τους στόχους της επιδρομής ήταν να πλήξει την παλαιστινιακή εθνική συμφιλίωση, γιατί η παλαιστινιακή συμφιλίωση ήταν παρούσα και κατά τη διάρκεια της επιδρομής και κατά τις διαπραγματεύσεις».

«Οταν το Ισραήλ απέτυχε με την πολιορκία της Γάζας, επέλεξε να την καταστρέψει, αλλά είναι καθήκον της κυβέρνησης ενότητας και της οικουμένης να την ξαναχτίσει», προσέθεσε, αναφερόμενος στη συμφωνία του Απρίλη μεταξύ όλων των μεγαλύτερων παλαιστινιακών οργανώσεων, η οποία οδήγησε στη δημιουργία μιας κυβέρνησης ενότητας για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, την οποία το Ισραήλ τότε κατήγγειλε με σφοδρότητα.

 Ο Μισάλ απαίτησε επίσης από την Αίγυπτο να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα, και προειδοποίησε το Ισραήλ να τερματίσει την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και ν’ αφήσει τον παλαιστινιακό λαό να καθορίσει το μέλλον του.

«Δεν έχουμε πρόβλημα με τους Εβραίους ή τη θρησκεία τους. Το πρόβλημα είναι με την κατοχή και τον εποικισμό».

Ο ηγέτης της Χαμάς τόνισε ότι τα όπλα των ομάδων της Αντίστασης είναι «ιερά» και πως οι Παλαιστίνιοι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε καμία απαίτηση αφοπλισμού.

«Οι ηγέτες της κατοχής ψάχνουν με το τηλεσκόπιο για κάποιο παραπλανητική νίκη, για να ‘χουν να λένε», προσέθεσε ο Μισάλ, ο οποίος ευχαρίστησε την Τουρκία, τη Μαλαισία, τη Νότια Αφρική και τα κράτη της Λατινικής Αμερικής, που παρέμειναν σταθερά στην υποστήριξή τους προς τους Παλαιστίνιους και την Παλαιστινιακή Αντίσταση.

«Ο λαός της Γάζας έγινε σύμβολο σθένους και τιμητικό παράδειγμα για όλο τον κόσμο. Ολοι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα και οι ελεύθεροι λαοί του κόσμου είναι συνεργάτες σ’ αυτή τη νίκη».

Η ομιλία του Μισάλ ήρθε εν μέσω μαζικότατων εορτασμών στην Παλαιστίνη γι’ αυτό που πολλοί ηγέτες αποκαλούν μείζονα νίκη επί του Ισραήλ, μετά τη συμφωνία της ισραηλινής ηγεσίας για κατάπαυση του πυρός, η οποία θα «χαλαρώσει» τον οχτάχρονο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, θα περιορίσει τη συνοριακή νεκρή ζώνη από άνω των 500 σε 100 μέτρα και θα επεκτείνει τη ζώνη αλιείας που δικαιούνται οι κάτοικοι της Γάζας από τρία σε 12 ναυτικά μίλια.

Αλλα παλαιστινιακά αιτήματα είναι να ξεκινήσει ένας νέος γύρος συνομιλιών το Σεπτέμβρη, που θα περιλαμβάνει την πιθανή επαναλειτουργία ενός αεροδρομίου και ενός λιμανιού, καθώς και την απελευθέρωση των φυλακισμένων που το Ισραήλ ξανασυνέλαβε αυτό το καλοκαίρι, παραβιάζοντας τη συμφωνία απελευθέρωσης του Γκιλάντ Σαλίτ το 2011.

Το Ισραήλ διακήρυσσε επί μακρόν ότι ο αφοπλισμός των στρατιωτικών ομάδων της Γάζας αποτελούσε όρο-κλειδί για κάθε εκεχειρία, όμως φαίνεται πως την τελευταία στιγμή υποχώρησε, κάνοντας μια κίνηση την οποία οι παλαιστίνιοι ηγέτες αποδέχτηκαν.

Διήμερο αλληλεγγύης για την απελευθέρωση του Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά (19-20 Οκτώβρη 2022)

Πορεία στην Αμερικάνικη & Ισραηλινή πρεσβεία, Τρίτη 15/5, 6μμ

Nakba 2018

Πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία, Σάββατο 20/1, 6μμ, Σύνταγμα

Πορεία Σάββατο 20 Γενάρη στην Αμερικάνικη πρεσβεία

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: Πέμπτη 15/6, 7μμ, Αγαλμα Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση-συζήτηση με την ΣΙΡΙΝ ΙΣΑΟΥΙ: Πέμπτη 29/3, 7μμ, ΕΜΠ

Shireen Issawi

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ: Σάββατο 20/5, 12:00μμ, Μοναστηράκι

Νίκη στον αγώνα των Παλαιστίνιων απεργών πείνας

Αφίσα 2/5/2017

Λευτεριά στον Ζορζ Αμπνταλλά

Λευτεριά στον Μπιλάλ Καγιέντ

Αλ Νακμπα: 65 χρονια εθνοκαθαρσης

Tο ενημερωτικό φυλλάδιο της πρωτοβουλίας

Other Languages