Mετά από ένα μήνα βομβαρδισμών από ισραηλινά τανκ και πολεμικά αεροπλάνα, που προκάλεσαν μαζικές καταστροφές στις υποδομές και τις κατοικίες, ενώ σκότωσαν σχεδόν 2.000 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους πολίτες, ο λαός της Γάζας ασχολείται με ό,τι απέμεινε στη ζωή του.

Η παλαιστινιακή θέση είναι ενιαία: Θέλουμε το Ισραήλ να τερματίσει την πολιορκία της Γάζας, να ανοίξει τα συνοριακά περάσματα, να βάλει τέλος σ' αυτή την τεράστια φυλακή για δύο εκατομμύρια ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας. Θέλουμε τα δύο εκατομμύρια των κατοίκων της Γάζας να ζήσουν ελεύθερα, όπως ο υπόλοιπος κόσμος.

 

Χάλεντ Μισάλ

Οι 10.000 παλαιστίνιοι τραυματίες περιθάλπονται σε βομβαρδισμένα νοσοκομεία, με τεράστιες ελλείψεις σε εξοπλισμό και φάρμακα.

Υπήρξαν, επίσης, τέσσερις εβδομάδες υψηλού κινδύνου στο Ισραήλ. Οι ρουκέτες από τη Γάζα έφτασαν τις 3.000 και 64 ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, αριθμός μεγαλύτερος από το άθροισμα όσων σκοτώθηκαν στις δυο προηγούμενες συγκρούσεις. Τρεις πολίτες στο Ισραήλ σκοτώθηκαν, επίσης, από ρουκέτες.

Μια δύσκολη ησυχία υπάρχει καθώς οι παλαιστίνιοι και ισραηλινοί ηγέτες μετέφεραν τη μάχη τους στον Κάιρο, όπου διαπραγματεύονται με λέξεις αντί για βόμβες.

Η Χαμάς και οι άλλες οργανώσεις από τη Γάζα έχουν ενωθεί με τους αδερφούς τους από τη Δυτική Οχθη, της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) για να εμφανίσουν ένα ενιαίο μέτωπο. Το καθήκον των Αιγυπτίων είναι να σφυρηλατήσουν μια συμφωνία που να μπορεί να θέσει ένα τέλος στις επιθέσεις.

Μολονότι δεν είναι εγκατεστημένος ούτε στη Γάζα ούτε στο Κάιρο, ο Χάλεντ Μισάλ, πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, είναι ένας κεντρικός πρωταγωνιστής σ' αυτό το δράμα.

Λέει: «Αυτή είναι μια μάχη που δεν επιλέξαμε να δώσουμε, αλλά μας επιβλήθηκε. Η ισραηλινή κατοχή είναι αυτή που άρχισε την επίθεση. Χρησιμοποίησε τα γεγονότα που συνέβησαν πριν δυο μήνες στη Δυτική Οχθη για τους δικούς της εσωτερικούς σκοπούς. Ηθελε να πάρει εκδίκηση από τη Χαμάς και τον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα. Εμείς υπερασπιστήκαμε τους εαυτούς μας.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει εκεχειρία… Δε θέλουμε να παίξουμε το παιχνίδι της διατήρησης της ησυχίας με σκοπό το κέρδισμα χρόνου. Θέλουμε σοβαρές διαπραγματεύσεις που οδηγούν στον τερματισμό της επίθεσης στη Γάζα και υλοποιούν τα παλαιστνιακά αιτήματα. Θέλουμε ο λαός μας στη Γάζα να αισθανθεί ότι η πολιορκία έχει έμπρακτα αρθεί μετά από οχτώ χρόνια αβάσταχτης δυστυχίας.

Οπότε τι πρόκειται ν' ακολουθήσει στη Γάζα; Θα φτάσουν οι Παλαιστίνιοι σε μια σταθερή συμφωνία ειρήνηε με το Ισραήλ;

Ο Χάλεντ Μισάλ, πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, μιλά στο Αλ-Τζαζίρα για τη σύγκρουση Ισραηλινών-Παλαιστινίων, για τα θέματα-κλειδιά της κατοχής και την πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη (με αγγλικούς υπότιτλους).

Διήμερο αλληλεγγύης για την απελευθέρωση του Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά (19-20 Οκτώβρη 2022)

Πορεία στην Αμερικάνικη & Ισραηλινή πρεσβεία, Τρίτη 15/5, 6μμ

Nakba 2018

Πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία, Σάββατο 20/1, 6μμ, Σύνταγμα

Πορεία Σάββατο 20 Γενάρη στην Αμερικάνικη πρεσβεία

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: Πέμπτη 15/6, 7μμ, Αγαλμα Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση-συζήτηση με την ΣΙΡΙΝ ΙΣΑΟΥΙ: Πέμπτη 29/3, 7μμ, ΕΜΠ

Shireen Issawi

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ: Σάββατο 20/5, 12:00μμ, Μοναστηράκι

Νίκη στον αγώνα των Παλαιστίνιων απεργών πείνας

Αφίσα 2/5/2017

Λευτεριά στον Ζορζ Αμπνταλλά

Λευτεριά στον Μπιλάλ Καγιέντ

Αλ Νακμπα: 65 χρονια εθνοκαθαρσης

Tο ενημερωτικό φυλλάδιο της πρωτοβουλίας

Other Languages