Ειδοποίηση
  • Lack of access rights - File 'http:/maannews.net/images/PhotoViewer/196156.jpg'
  • Lack of access rights - File 'http:/maannews.net/images/PhotoViewer/196156.jpg'

Οι παλαιστίνιοι ψαράδες στη Γάζα δηλώνουν πως ήδη βλέπουν τα αποτελέσματα της διευρυμένης αλιευτικής ζώνης, ψαρεύοντας χιλιάδες κιλά φρέσκου προϊόντος λίγες μόνο μέρες μετά τη συμφωνία ανακωχής της Τρίτης.

Οι ψαράδες λένε πως έφεραν πίσω μια μεγάλη ποικιλία από σαρδέλες, καλαμάρια, γαρίδες, καβούρια και σολομό στις αγορές της Γάζας από την Τρίτη. Κάποιες από αυτές τις ποικιλίες ψαριών ήταν μη διαθέσιμες για χρόνια εξαιτίας των ισραηλινών περιορισμών.

Ο Μοχάμεντ Αμπού Αραμπ, ντόπιος ψαράς, είπε στο Ma’an πως «με τόσο τεράστια ποσότητα ψαριών διαθέσιμη, η ζήτηση αυξάνεται και μπορούμε να πουλήσουμε σε χαμηλότερες τιμές. Ανυπομονούμε να επιτραπεί το ψάρεμα στα 9 ή 12 μίλια (από την ακτή)».

«Αυτούς τους τύπους ψαριών δεν μπορούσαμε ούτε να τους συναντήσουμε όταν μας επιτρεπόταν να ανοιχτούμε μόνο στα 3 μίλια», πρόσθεσε.

Ο ψαράς Φαράτζ Κάσεμ δήλωσε πως τώρα πουλάει γαρίδες στα 35 σέκελ το κιλό, σε σχέση με την προηγούμενη τιμή των 70 σέκελ το κιλό λόγω ελλείψεων στο προϊόν.

«Σήμερα κουβαλήσαμε στη βάρκα χίλια κιλά ψάρια», είπε ο Κάσεμ, προσθέτοντας πως αυτή η ποσότητα και ποικιλία ψαριών δεν είναι διαθέσιμη στα 3 μίλια από την ακτή.

Ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Αλιέων Μοχάμεντ Μπασάλα δήλωσε στο Ma’an αυτή την εβδομάδα, πως στους ψαράδες θα επιτραπεί η πλεύση στα 9 ναυτικά μίλια από την ερχόμενη εβδομάδα και στα 12 μίλια από τον ερχόμενο μήνα, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός.

Μέχρι την πρόσφατη συμφωνία, οι ισραηλινές δυνάμεις επέβαλλαν περιορισμό τριών ναυτικών μιλίων σε όλους τους ψαράδες της Γάζας, παρά τις παλαιότερες ισραηλινές συμφωνίες στις οποίες το όριο είχε τεθεί στα 20 ναυτικά μίλια. Οι περιορισμοί αποδεκάτισαν την αλιευτική βιομηχανία της Γάζας και εξαθλίωσαν τους ντόπιους ψαράδες.

Οι ψαράδες έπεφταν συχνά θύματα πυροβολισμών από το ισραηλινό ναυτικό εάν απομακρύνονταν από τη ζώνη περιορισμού.

Πηγή: maannews.net, 30/08/2014

Διήμερο αλληλεγγύης για την απελευθέρωση του Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά (19-20 Οκτώβρη 2022)

Πορεία στην Αμερικάνικη & Ισραηλινή πρεσβεία, Τρίτη 15/5, 6μμ

Nakba 2018

Πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία, Σάββατο 20/1, 6μμ, Σύνταγμα

Πορεία Σάββατο 20 Γενάρη στην Αμερικάνικη πρεσβεία

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: Πέμπτη 15/6, 7μμ, Αγαλμα Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση-συζήτηση με την ΣΙΡΙΝ ΙΣΑΟΥΙ: Πέμπτη 29/3, 7μμ, ΕΜΠ

Shireen Issawi

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ: Σάββατο 20/5, 12:00μμ, Μοναστηράκι

Νίκη στον αγώνα των Παλαιστίνιων απεργών πείνας

Αφίσα 2/5/2017

Λευτεριά στον Ζορζ Αμπνταλλά

Λευτεριά στον Μπιλάλ Καγιέντ

Αλ Νακμπα: 65 χρονια εθνοκαθαρσης

Tο ενημερωτικό φυλλάδιο της πρωτοβουλίας

Other Languages